24 mei 2023

Zorgsector introduceert richtlijn voor psychosociale ondersteuning

Om zorgprofessionals psychisch te ondersteunen in zowel tijden van crisis als bij ingrijpende gebeurtenissen in de dagelijkse praktijk, is een landelijke beleidsrichtlijn geïntroduceerd. De richtlijn bevat op bewijs gebaseerde inzichten en praktische handvatten.

In tegenstelling tot overige sectoren ontbrak het in de zorg tot dusver aan een landelijke standaard om professionals optimaal te ondersteunen in hun werk en ontwikkeling. "Tijdens de coronapandemie werd het belang daarvan extra duidelijk", aldus Anne de Pagter, kinderarts-hematoloog in het ErasmusMC en LUMC en als voormalig bestuurslid Stichting Zorg na Werk in Coronazorg mede-initiatiefnemer van de richtlijn.

“In de coronapandemie moesten zorgprofessionals in onzekere en stressvolle situaties hun werk doen. Nu is de pandemie voorbij, maar het belang van optimale inzet, professionele ontwikkeling én werkplezier van zorgprofessionals blijft onverminderd groot. Met deze richtlijn, ontwikkeld in de unieke samenwerking met zoveel organisaties uit de zorg, ligt er een brede basis om professionals te ondersteunen en dat is een belangrijke mijlpaal.”

De beleidsrichtlijn kun je HIER downloaden

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten