7 juni 2019

Zebrabuik

Zo krijgt 70% van de zwangere vrouwen zwangerschapsstriemen of striae. Hoe ontstaan die eigenlijk en wat kun je eraan doen?

De zwangerschap is een tijd waarin je lichaam volop in verandering is. Ook de huid verandert. Zo krijgt 70% van de zwangere vrouwen zwangerschapsstriemen of striae. Of - zoals ze ook wel genoemd worden - zebrahuid of tijgerstrepen. Zwangerschapsstriemen zijn breuklijnen in het onderhuidse bindweefsel. Ze ontstaan als de huid sterker groeit dan het onderhuidse bindweefsel. Dat gebeurt bij snelle groei, zoals bij die van de zwangere buik, maar ze komen ook voor op de huid van de borsten, billen en bovenbenen. Eigenlijk zijn het littekens.

In het begin zien striae rozerood of paarsrood. Dan vallen ze erg op. Maar na verloop van tijd worden ze lichter en minder opvallend. Helaas zullen ze nooit helemaal verdwijnen.

Niet iedereen krijgt striae. Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen ziet ze verschijnen. Of dit gebeurt, is onder andere erfelijk bepaald. Ook maakt het uit hoe snel de huid groeit en hoe veel. Bij een donkere huid vallen striae vaak meer op.

Over het effect van de leeftijd bestaan tegenstrijdige berichten. Zo is te lezen dat de huid minder elastisch is bij vrouwen die al wat ouder zijn als ze zwanger worden. Striae zouden daardoor bij hen eerder voorkomen. Maar er wordt ook gezegd dat juist vrouwen onder de dertig jaar meer kans hebben op striae omdat hun huid nog strakker is.

Niet alleen bij zwangeren

Striae komen trouwens niet alleen voor bij zwangere vrouwen. Ook in andere gevallen dat de huid snel groeit - bij pubers in de groeispurt, bij sporters die snel spiermassa opbouwen of als iemand in korte tijd dikker wordt - kunnen striae ontstaan. Ze heten dan geen zwangerschapsstriemen of striae gravidarum, maar striae distensae (striemen of stretch marks). Striae staan loodrecht op de groeirichting. Bij een zwangere buik lopen ze daarom vaak verticaal, bij snel groeiende pubers horizontaal.

Daarnaast kunnen striae ontstaan als er sprake is van zwakke collageenvezels, zonder dat de huid overmatig wordt opgerekt. Dat kan komen door langdurig gebruik van corticosteroïden, of als de bijnieren te veel cortisol produceren. Deze variant heet striae atrophica.

Wat weten we over behandeling?

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van lokale preparaten op de vorming of de genezing van striae en het onderzoek dat wel is gedaan, is niet van grote kwaliteit. Maar er lijken enkele aanknopingspunten te zijn voor de behandeling. 

Lees hier over mogelijke behandelingen en wat je kunt adviseren.

Wat verandert er nog meer aan de huid tijdens de zwangerschap?

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten