28 juni 2019

“Weigering vergoeding Atozet terecht”

Het gerechtshof van Arnhem heeft in hoger beroep geoordeeld dat zorgverzekeraar Menzis terecht weigert het combinatiemiddel Atozet te vergoeden. Het middel was twintig keer zo duur geworden als de combinatie van de twee losse medicijnen.

Atozet is de combinatie van de cholesterolverlagers atorvastatine en ezetimib, die al sinds respectievelijk 1997 en 2002 op de markt zijn. Farmaceut MSD ontwikkelde de combinatie vlak voordat het patent op ezetimib verliep en kon zo zelf de prijs vaststellen. Toen er later goedkope varianten van ezetimib beschikbaar kwamen, weigerde Menzis nog langer Atozet te vergoeden. 

Generieke merken van atorvastatine en ezetimib kostten de verzekeraar samen 8 cent per inname, de prijs van Atozet is € 1,60.

Het samenvoegen van bestaande middelen tot een nieuw product is een voorbeeld van ‘evergreening’, waarbij het bedrijf exclusiviteit houdt en daarom zelf de prijs kan bepalen. Het combinatiemiddel zou patiëntvriendelijker zijn en de therapietrouw bevorderen, maar in principe kan de patiënt de twee middelen ook apart innemen. De rechter bevestigde dat de meerwaarde onvoldoende is aangetoond om het prijsverschil te rechtvaardigen.

Nu de uitspraak in hoger beroep is bevestigd, gaat Menzis een lijst maken van vergelijkbare combinatiemedicijnen waarvan het de vergoeding ook zal stoppen. Mogelijk zullen andere verzekeraars volgen.

(Bron: De Volkskrant)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten