23 november 2018

Vitamine D en K onderzoek wint James Lind Prijs 2018

Gids voor probiotica winnaar in categorie toepassing

Donderdag 22 november jl. werd de James Lind Prijs uitgereikt. De prijs - genoemd naar James Lind, de 'ontdekker' van vitamine C - erkent het meest impactvolle wetenschappelijke onderzoek waarbij één of meerdere fysiologisch actieve (voedings)stof(fen) een rol spelen en de meest waardevolle toepassing ervan in praktijk. Doel is om onderzoeken en toepassingen te stimuleren, die gezondheidswinst voor de samenleving opleveren.

In de categorie Onderzoek ging de prijs naar Lage vitamine D en K niveaus en hoge bloeddruk’ van Amsterdam Universiteit Medisch Centrum.

In de categorie Toepassing won de 'Gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ van TNO en ARTIS-Micropia.

De onderzoekers Hanne van Ballegooijen (Amsterdam UMC) en Remco Kort (TNO) ontvingen hun prijs tijdens het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen’ in Maarssen.

Voorzitter van de jury, Prof. dr. Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan Wageningen University & Research, reikte de prijzen uit en prees de onderzoekers: “De interactie tussen vitamine D en K is niet eerder onderzocht, terwijl ze wel allebei worden geassocieerd met cardiovasculaire gezondheid. Het levert nieuwe inzichten die direct toe te passen zijn. De winnaar in de categorie toepassing, de praktische gids voor probiotica, slaat een mooie brug tussen wetenschap en praktijk. Dit kan helpen om de bekendheid over het nut van probiotica bij antibioticagebruik bij artsen te vergroten. Het goede overzicht is bij uitstek relevant voor praktijk.”

De winnaars ontvingen naast een award en een oorkonde een bedrag van € 5000,-, dat ze besteden aan verder onderzoek of praktijktoepassing van hun bevinding.

Meer informatie over de winnaars, de nominaties, de leden van de vakjury en James Lind : www.npninfo.nl/jameslindprijs

(Bron: NPN)

    Op de foto: prijswinnaars Remco Kort (categorie toepassing) en Hanne van Ballegooijen (categorie onderzoek)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten