28 juni 2019

Vijf nieuwe Huidhelden met huidkanker

Het Huidfonds heeft in juni vijf nieuwe ‘Huidhelden’ geïntroduceerd: allemaal mensen met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker.

In de campagne vertelt Huidheld Gerrit: “Mijn huidkanker is het gevolg van een overdosis zon en verbrandingen in mijn jeugd. Toen ik jong was, was hier veel te weinig aandacht voor.
Huidheld Kirsten, die door de bijwerkingen van de medicijnen voor haar niertransplantatie huidkanker kreeg, vertelt: “'Gewoon' gezond zijn, is een groot geluk.”

Huidhelden

In de Huidhelden-campagne krijgen mensen met een huidaandoening een platform om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Het Huidfonds noemt deze mensen Huidhelden. Met deze Huidhelden met huidkanker wil het Huidfonds meer bewustwording realiseren rondom huidkanker en het voorkomen ervan.


1: www.cijfersoverkanker.nl
2: http://actinische-keratose.huidkanker.nl
3: www.kwf.nl/kanker/huidkanker/


Huidheld Gerrit 

Gerrit van 64 jaar is een van de vijf Huidhelden. Hij heeft verschillende vormen van huidkanker. Zo heeft hij basaalcelcarcinoom, de minst kwaadaardige maar meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij Gerrit is ook een melanoom verwijderd, een zeer agressieve vorm van huidkanker, die kan uitzaaien. In Nederland overlijden jaarlijks 796 mensen aan de gevolgen van melanoom.1 Daarnaast heeft Gerrit actinische keratose. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid en het ontstaat door overmatige blootstelling aan uv-straling. Actinische keratose is een voorloper van plaveiselcelcarcinoom.2 Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker kan uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten gunstig.3

Vroege ontdekking belangrijk

Vroege ontdekking van afwijkende plekken op je huid is erg belangrijk. Controleer je huid regelmatig en meld je tijdig bij je arts wanneer je een afwijkende huidplek ontdekt hebt. Bescherm jezelf goed wanneer je de zon in gaat. Het Huidfonds omarmt de positieve instelling van Gerrit: "Ga lekker naar het strand en geniet verstandig van de zon. Met een T-shirt aan, een hoed op en zonnebrandcrème op moet je gewoon lol maken."

Lees de verhalen van Huidhelden op www.huidhelden.nlUA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten