10 januari 2019

Vervaagde maatstrepen

De maatstrepen op de doseerspuit bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat) kunnen na gebruik vervagen. Dat geeft een risico op onder- of overdosering.

De maatstrepen op de doseerspuit die meegeleverd wordt bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat), kunnen na (meervoudig) gebruik vervagen. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op de website. Hierdoor bestaat risico op onder- of overdosering, met als mogelijk gevolg verminderde werkzaamheid of bijwerkingen. Dergelijke incidenten zijn tot nu toe niet gemeld. Dit heeft het bedrijf Union Chimique Belge (UCB) aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laten weten. Het CBG adviseert om patiënten bij uitgifte van de drank (500 mg/ml) te informeren over het vervagen van de maatstrepen.

Xyrem wordt gebruikt bij de behandeling van narcolepsie met spierverslapping (kataplexie) bij volwassen patiënten.

UCB verwacht vanaf juni 2019 een aangepaste doseerspuit beschikbaar te hebben voor patiënten.

Jouw rol

Informeer patiënten bij uitgifte van Xyrem dat de maatstrepen op de doseerspuit kunnen vervagen. Breng de patiënt ook op de hoogte dat als dit gebeurt, hij of zij contact opneemt met de apotheek.

Vraag als oorspronkelijke verstrekker een nieuwe doseerspuit aan als een patiënt melding maakt van het vervagen van de maatstrepen. Dat kan via UCBCares Nederland.

Neem zo mogelijk de spuit met de vervaagde maatstrepen in bij het meegeven van de nieuwe doseerspuit en stuur deze op naar UCB Pharma voor nader onderzoek.

(Bron: CBG)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten