9 oktober 2020

Verkouden - Wat doe je eraan?

Het is weer de tijd van het jaar dat mensen last krijgen van verkoudheidsklachten. Door ‘corona’ zijn we dit jaar alerter op deze klachten. Maar lastig zijn verkoudheidsklachten altijd.

Nu de winter nadert, zitten we weer meer binnen met z’n allen, vaak met minder ventilatie, de verwarming aan en dus in drogere lucht. Omstandigheden waarin griep- en verkoudheidsvirussen zich makkelijker kunnen verspreiden. Volle winkels, treinen, bussen, kantoren, schoolklassen en collegezalen, feestjes en evenementen: dat zijn de gelegenheden waar besmettingen plaatsvinden. Dat geldt voor griep, verkoudheid én covid-19. Reden voor de ‘coronamaatregelen’. Mensen komen minder bij elkaar en als het goed is, gebeurt dit ‘coronaproof’: op anderhalve meter afstand van elkaar. Er worden - verplicht en vrijwillig - mondmaskers gedragen, desinfectie en ventilatie zijn van groot belang, mensen wassen hun handen vaker en geven elkaar geen hand of zoen. Gevolg was en is dat ook de ‘gewone’ griep en verkoudheden minder voorkomen dan normaal.

Testen

Maar verkoudheidsvirussen zijn niet weg. En heb je een loopneus of een verstopte neus, dan is de vraag: is het een verkoudheid, allergie of is het corona? Het is de bedoeling dat iemand met symptomen zich laat testen op corona. Maar helaas hebben de testlocaties en/of laboratoria te weinig testcapaciteit. Toch is testen belangrijk: het percentage positief geteste personen loopt behoorlijk op. Is de testuitslag negatief, dan is er waarschijnlijk sprake van een ‘onschuldig virusje’. Maar ook daar kun je last van hebben.

Slijm en slijmvliezen

Bij een neusverkoudheid is meestal eerst sprake van een loopneus: waterig, helder slijm dat de neus uitloopt. Dat slijm wordt dikker en taaier en krijgt een gelige tot groenige kleur. Verder zwellen de slijmvliezen op en raakt de neus verstopt. Ademen door de neus is lastig.

Vrijer ademen

Bij een verstopte neus is het prettig om het slijm in de neus te verdunnen en de slijmvliezen te laten slinken om vrijer te kunnen ademen. Hoewel de opluchting vaak maar tijdelijk is, nemen veel mensen een stoombad om de afvoer van slijm te vergemakkelijken. Toevoegingen zoals kamille of menthol aan een stoombad activeren bepaalde receptoren, wat een gevoel van verlichting geeft. Stomen wordt afgeraden voor kinderen vanwege het risico op verbranding. Menthol kan bovendien de ogen en de huid irriteren. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan het leiden tot ademhalingsproblemen. Een speciaal neus-mondstuk kan ervoor zorgen dat de hete damp op de juiste plaats komt.

Spoelen, sprayen, druppelen

Fysiologisch zout verdunt het slijm en verbetert de afvoer ervan. Het is ook makkelijker dan een stoombad. Bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, heeft een zoutoplossing de voorkeur boven een geneesmiddel. Zoutoplossingen zijn er in verschillende samenstellingen, al of niet met verzachtende en/of hydraterende toevoegingen. Ook te gebruiken om de neus te reinigen van allergenen, vuil en stof, en bij een droge neus. Beschikbaar in de vorm van neusdruppels, neussprays, neusreinigers, en voor de uitgebreidere neusspoelingen neuskannetjes en neusdouches.

Voor mensen die een geneesmiddel willen gebruiken, zijn er neusdruppels en neusspray met xylometazoline (al of niet met ipratropium), oxymetazoline of tramazoline. Deze sympathicomimetica zorgen ervoor dat de zwelling van het neusslijmvlies afneemt. Ze mogen niet langer dan een week worden gebruikt vanwege het risico op een ‘rebound’-reactie (zwelling en roodheid), waardoor de kans bestaat dat de patiënt steeds meer gaat gebruiken.

  

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten