21 maart 2018

Verkoop voedingssupplement MMS verboden

Het gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek* in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat uitgewezen, zo laat de toezichthouder donderdag weten. De NVWA heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.

MMS, ook wel bekend als Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement of Master Miracle Solution, wordt voornamelijk via internet aangeboden ter bestrijding van diverse ziekten bij de mens en wordt ook wel verkocht als waterzuiveraar. MMS bestaat bestaat uit twee componenten, een natriumchlorietoplossing (22-28% natriumchloriet in gedistilleerd water; een soort industrieel bleekwater) en een citroenzuuroplossing (50% in gedestilleerd water). Als de twee componenten 1 op 1 gemengd worden ontstaat chloordioxide, het “werkzame” bestanddeel waarop de vermeende werking van MMS berust. Gebruikers nemen het in met water of vruchtensap. De verkoop aan consumenten vindt voornamelijk via internet plaats. 

De zogenoemde risicobeoordeling van de NVWA wijst uit dat het middel kan leiden tot acute en chronische gezondheidsrisico's. Als mogelijke bijwerkingen noemt de NVWA onder meer brandwonden in het maagdarmkanaal, ademhalingsproblemen en nier- en leverfalen. Ook sporters en afvallers moeten oppassen met het gebruik van supplementen, met name als er synefrine in zit.

Onderzoek ingesteld

In 2010 waarschuwde de NVWA al voor MMS, omdat de veiligheid van het middel niet kon worden gegarandeerd. Omdat de vraag en aanbod van MMS niet afnamen, besloot de toezichthouder het onderzoek in te stellen. Eerder verbood de NVWA producenten al te claimen dat het middel helende eigenschappen heeft.

*het onderzoek lees je op: Onderzoek NVWA

(Bron: Zorg.Nu)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten