21 augustus 2019

Verbetert een app de therapietrouw bij pubers?

Pubers met astma gebruiken niet altijd even trouw hun medicijnen. Richelle Kosse onderzocht of dit te verbeteren is met een app op hun telefoon.

Op dit onderzoek promoveerde ze in februari van dit jaar aan de Faculteit Farmacie van de Universiteit Utrecht. Ze deed onderzoek naar hoe adolescenten (12-18 jaar) tegen hun medicijngebruik aankijken. “De meeste onderzoeken naar medicijngebruik maken geen onderscheid tussen kinderen vanaf zes jaar en jongeren vanaf vijftien jaar, terwijl de verschillen tussen deze groepen enorm zijn.” Maar het was nog niet zo makkelijk voldoende proefpersonen in de juiste leeftijdsgroep te vinden. “Een veelgehoorde reactie was: ‘Boeit me niet.’ Wat nogal karakteristiek is voor deze leeftijd.”

Uit eerder onderzoek van Ellen Kosters, de copromotor (begeleider) van Richelle Kosse, was gebleken dat de therapietrouw bij jongeren met astma flink zakt zodra ze in de puberteit komen: slechts ongeveer 30% van die jongeren gebruikt de medicatie op de juiste manier. Vooral het regelmatige gebruik van onderhoudsmedicatie moet het ontgelden. “Jongeren willen en krijgen de verantwoordelijkheid voor hun eigen medicijngebruik, maar de vraag is of ze daar wel aan toe zijn.”

Helpen

Ellen Kosters is met een aantal jongeren om de tafel gaan zitten met de vraag: Wat kunnen we doen om jullie te helpen? Ze had een smart game bedacht, een spelletje op de telefoon waarbij de jongere zelf een personage was. Maar de jongeren maakten haar onomwonden duidelijk dat ze dáár niet op zaten te wachten. Ze wilden een gewone, serieuze en professionele app met verschillende functies. En de belangrijkste oorzaak van hun therapieontrouw? Die bleek vrij banaal te zijn: door alle drukte en hun bekende onvermogen om goed te plannen vergeten pubers domweg hun medicatie te gebruiken.

App ontworpen

Richelle Kosse heeft toen op basis van eerder onderzoek en in samenwerking met jongeren een app ontworpen met 6 functies:

  1. een (gevalideerde) vragenlijst waarmee de klachten over de tijd gevolgd kunnen worden; deze popt elke twee weken op en moet dan ingevuld worden;
  2. een medicatiealarm om de geneesmiddelen niet te vergeten;
  3. korte voorlichtingsfilmpjes;
  4. chat met andere deelnemers om lotgenotencontact te verbeteren;
  5. chat met de apotheker of apothekersassistent om het contact tussen patiënt en zorgverlener te verbeteren;
  6. tweewekelijkse vragen over therapietrouw.


Verbetert de app de therapietrouw? 

Lees verder in UA4-2019 of hier

Download de ADAPT astma app

Je kunt de app gratis downloaden in de App Store en Google Play Store. De wekkerfunctie en vragenlijst zijn te gebruiken, de andere functionaliteiten waren alleen gekoppeld aan het onderzoek.

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten