In de tijd dat we met Covid-19 hebben te maken, zijn er al diverse theorieën geweest over de verspreiding en risico’s van het virus.
Zo werd eerst aangenomen dat het net als griep en verkoudheid via ‘hoest- en niesdruppeltjes’ wordt overgedragen. Later kwamen er aanwijzingen dat het mogelijk ook via ontlasting wordt overgedragen.
Je zou het virus alleen kunnen verspreiden als je ziek bent en symptomen hebt. Maar nee, juist bij lichte beginnende keelpijn wordt het virus optimaal doorgegeven.
Ook zou het virus niet overleven als het een aantal minuten buiten het lichaam zou zijn. Later leek dat er uren- tot zelfs dagenlang levensvatbare virussen aanwezig blijven op oppervlakken buiten het lichaam. Dat betekent dat naast afstand houden, ook het ontsmetten van oppervlakken en het dragen van handschoenen belangrijk is om de overdracht te beperken.
Ook door praten kunnen de virussen al worden overgedragen, vertelde viroloog Ab Osterhaus gisteren op tv in Op1.
Het Covid-19 virus was waarschijnlijk al ruim een week eerder in Nederland dan rond carnaval, toen de eerste patiënt werd gediagnosticeerd.
Het virus heeft vele gezichten: meestal hoestklachten en malaise (76%), vaak hoofdpijn (57%) of een lopneus (55%), soms diarree, soms asymptomatisch en in ernstige gevallen (33%) benauwdheid en - zeldzaam - brancdend gevoel in de ogen. Zo blijkt uit een onderzoek in Brabant, gepubliceerd 28 maart 2020.
UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten