7 april 2017

Trudy van Geffen: "Kwaliteitsregistratie is een investering in jezelf!"

In februari werd bekend dat de kwaliteitsregisters KAOF en KAA* in gesprek zijn om te komen tot één kwaliteitsregister voor apothekersassistenten. Dan zouden alle apothekersassistenten zich bij hetzelfde kwaliteitsregister kunnen registreren, of ze nou werken in een openbare apotheek, in een ziekenhuisapotheek, in een poliklinische apotheek of bij een apotheekhoudend huisarts.

Maar wat houdt zo’n kwaliteitsregister eigenlijk in en waar is het goed voor? We vragen het Trudy van Geffen, voorzitter van KAOF.

“Met het behalen van je diploma apothekersassistent ben je klaar om aan het werk te gaan. Maar niet klaar met leren. Dan begint het eigenlijk pas”, vindt Trudy van Geffen. “Ons vak ontwikkelt zich voortdurend. Nieuwe geneesmiddelen, nieuwe inzichten, nieuwe regels, nieuwe vergoedingsvoorwaarden… Je krijgt ook steeds meer vragen van patiënten. Het is dus heel belangrijk om je kennis up-to-date te houden.”

Je kennis houd je bij via nascholing en andere ‘deskundigheidsbevorderende activiteiten’. In het kwaliteitsregister wordt vastgelegd welke nascholingen en welke activiteiten je hebt gedaan. Ook je behaalde punten worden er geregistreerd. Daarmee kun je aantonen wat je aan extra 'bagage' hebt verworven. Van Geffen: “Het is een soort digitaal portfolio. Je kunt het gebruiken voor je persoonlijk ontwikkelingsplan, voor je functioneringsgesprek, voor eventuele sollicitaties, noem maar op. Maar het kan ook bijdragen aan de certificering van de apotheek.”

Eigen verantwoordelijkheid


De tijd is voorbij dat je nascholing volgt omdat het moet van de baas. “Je eigen deskundigheid is je eigen verantwoordelijkheid”, vindt Van Geffen. “Je moet je kwaliteiten niet afhankelijk maken van de wensen van de apotheker.”

Van Geffen pleit ervoor dat apothekersassistenten ervoor zorgen dat ze ‘kwaliteitsgeregistreerd’ zijn en blijven, en niet alleen ‘diplomageregistreerd’. In UA kun je lezen wat het verschil is.

Kwaliteitscriteria


Wat moet je doen voor je kwaliteitsregistratie? In vijf jaar:

  • gemiddeld 12 uur per week in de apotheek patiëntgebonden werkzaamheden uitoefenen
  • (in totaal 2400 uur behaald in minimaal 36 maanden);
  • minimaal 100 punten halen uit nascholing (minimaal 60 punten) en andere deskundigheidsbevorderende activiteiten (minimaal 20 punten). Bijvoorbeeld het ontwikkelen van protocollen, het bijhouden van het kwaliteitszorgsysteem, het geven van scholing, en het geven van een presentatie.


Eén register?


‘In gesprek’ om tot één register te komen: wat betekent dat nou concreet? Over de precieze invulling kan Van Geffen nog niet veel zeggen, maar ze verwacht wel dat het halverwege 2017 zover zal zijn. “Dat betekent niet dat je beter kunt wachten. Je kunt je altijd aanmelden, hoe eerder hoe beter. Je punten gaan immers niet verloren. Kwaliteitsregistratie is een investering in jezelf.

* KAOF: Kwaliteitsregister Apothekersassistenten Openbare Farmacie; KAA: Kwaliteitsregister voor Apothekersassistenten

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten