9 oktober 2020

Tips bij spierpijn en gewrichtspijn

Bewegen is belangrijk. Maar soms wil je meer dan je lijf aankan. Dan komt het lichaam met het signaal om je daarop te wijzen: pijn. Pijn aan spieren, gewrichten, pezen, ligamenten. Wat is eraan te doen?

Home Spier Gewrichtspijn

Acute pijn of uitgestelde pijn

Pijn die acuut optreedt, is een signaal dat je moet stoppen en rust moet nemen. Dit gebeurt als je een spier verrekt, een spier of pees scheurt of een gewricht verstuikt of verzwikt. Als het kan, wel even ‘uitlopen’ om de circulatie weer geleidelijk te laten herstellen. Een icepack kan helpen om de zwelling en de pijn te verminderen.

Spierpijn krijg je vaak pas één of twee dagen later. Ook daar kun je veel last van hebben. Blijven bewegen - zonder de pijnlijke spieren te veel te belasten - is dan belangrijk, om niet te ‘verstijven’. Normale spierpijn trekt vanzelf weg. Gewrichtspijn duurt vaak langer. Eventueel kan de pijn worden verlicht door rust te nemen of door massage. Zie ook de adviezen onder Warm of koud en de adviezen over pijnstilling.

Hansaplast Spiral Heat

Warm of koud

Bij spierpijn kunnen warmte en massage verlichting brengen. Bij acute gewrichtspijn en kneuzingen is koelen juist belangrijk, vooral als er sprake is van zwelling. Een zwelling ontstaat vaak als lymfevaatjes knappen bij een verdraaiing of verzwikking.

Warmte wordt geleverd door bijvoorbeeld een douche of een infraroodlamp. Er zijn ook warmtepleisters beschikbaar.

Koeling is mogelijk met een icepack of een ijskoud gelpack. Adviseer om een (thee)doek tussen de ijszak en de huid te leggen om bevriezing van de huid te voorkomen. Ook een verkoelende gel kan verlichting geven. De kou gaat de zwelling tegen en stopt het inwendige bloeden, zodat je er minder lang last van hebt.

Home Paracetamol Nietvergoed

Pijnstilling: oraal of lokaal

De eerste keus voor een pijnstiller is paracetamol. Dat is effectief en heeft minder bijwerkingen, contra-indicaties en interacties dan NSAID’s, zoals diclofenac of ibuprofen.

Veel mensen willen echter geen pijnstiller innemen als ze op één plek pijn hebben. Zij gebruiken liever een lokaal middel. Er zijn lokale pijnstillers met diclofenac (zelfzorggeneesmiddel, met name geschikt voor gewrichtspijn) en met ibuprofen (medisch hulpmiddel). Ze hebben niet de contra-indicaties die orale NSAID’s hebben; maar het gebruik ervan wordt wel ontraden bij een allergie voor het betreffende middel en tijdens de zwangerschap. Bij gebruik van een gel: het teveel aan gel verwijderen met een tissue en weggooien, zodat de werkzame stoffen niet met het douchewater in het riool komen.

Home Sterk Drietal

Rust of bewegen

Bij gewone spierpijn is het belangrijk te blijven bewegen, op licht niveau.

Bij sommige blessures is rust echter belangrijk, bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of een verzwikte enkel. Door het aangedane lichaamsdeel rust te geven, te ontzien en eventueel hoog te leggen, krijgt het gelegenheid te herstellen. Ga je weer voorzichtig bewegen, dan kan het zinvol zijn om het aangedane lichaamsdeel in te tapen.

Ua1 2018 18

Zelfzorg of naar de huisarts

Veel blessures kunnen mensen zelf behandelen met de aanwijzingen op deze pagina.

Verwijs naar de huisarts:

  • als de klachten langer dan twee weken aanwezig zijn
  • bij ernstige pijn en/of een rare stand van het gewricht;
  • bij tekenen van een gewrichtsontsteking (pijn, warmte, roodheid, zwelling);
  • en als je denkt dat de klacht een bijwerking van medicatie kan zijn.

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten