7 oktober 2019

Terugroepactie maagzuurremmers met ranitidine

Registratiehouders van maagzuurremmers met de stof ranitidine hebben in overleg met de Inspectie Gezondheid en Jeugd besloten om een groot deel van de ranitidine op de Nederlandse markt terug te roepen. Apotheken en drogisterijen halen dit product dan ook uit de schappen.

Waarom deze terugroepactie? 

In lage concentraties heeft NDMA geen schade voor de gezondheid. Zo komt NDMA ook voor in water en voedingsmiddelen. Voor geneesmiddelen zijn er limieten voor NDMA vastgesteld en wereldwijd zijn er ranitidine-geneesmiddelen aangetroffen met een te hoge concentratie NDMA. 

Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine is nog niet met zekerheid vastgesteld.

Met of zonder recept

Ranitidine is een maagzuurremmer die zowel op recept als zonder recept wordt afgeleverd. Alle ranitidine die op recept is uitgegeven, wordt teruggehaald bij de patiĆ«nten. Ranitidine die vrij verkrijgbaar is, wordt uit de schappen gehaald. Gebruikers zonder recept hoeven de geneesmiddelen niet naar de apotheek terug te brengen.  De gedachte hierachter is dat het risico op kanker bij de vrij verkrijgbare geneesmiddelen - bij gebruik volgens de bijsluiter - zeer klein is. Bij mensen die ranitidine chronisch gebruiken kan het risico iets groter zijn.


Er zijn in Europa ook ranitidine-geneesmiddelen gevonden die minder of geen NDMA bevatten. Maar op dit moment is onbekend hoe het zit met de meeste geneesmiddelen die in Nederland op de markt zijn. Omdat het te lang duurt om te wachten op de testresultaten, heeft de IGJ besloten tot deze terugroepactie.

Wanneer het product weer in de winkels ligt, is onbekend. Verwachting is dat er (wereldwijd) een tekort zal ontstaan aan ranitidine. De kleine hoeveelheid die bewezen vrij is van NDMA is te klein om te voorzien in de volledige behoefte. Er zijn echter voldoende alternatieve geneesmiddelen beschikbaar.

De geneesmiddelen mogen niet door de gootsteen of wc gespoeld worden. Ook mogen ze niet in de vuilnisbak gegooid worden. Bij de gemeente kan nagevraagd worden wat er met de geneesmiddelen, die niet meer nodig zijn, dient te gebeuren. Op een verantwoorde manier kunnen deze dan vernietigd worden en komen ze niet in het milieu.


Foto: pina messina on Unsplash


UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten