22 augustus 2022

Stoppen met roken voor vrouwen nog belangrijker

De wetenschap kan steeds specifieker kijken naar verschillen tussen mannen en vrouwen en wat dit betekent voor de gezondheidszorg. 

Een vrouwenlichaam breekt nicotine sneller af, terwijl het mannelijke lichaam in staat is om sneller de kankerverwekkende stoffen uit sigaretten af te voeren. Het vrouwenbrein gaat anders om met nicotine, daardoor kost het vrouwen meer moeite af te kicken.

Zo snijdt het mes aan twee kanten ten nadele van de vrouw: er is eerder behoefte aan een nieuwe dosis nicotine (en dus aan een sigaret) én de giftige stoffen uit de rook blijven ook nog eens langer in het lichaam aanwezig.

Nog onaardiger is dat er een bepaald gen huist op het X-chromosoom. Dat gen speelt een rol bij de groei van specifieke kankercellen. Agressieve kankervormen die alleen door roken worden veroorzaakt. De inwerking van tabak activeert dit gen. En laten vrouwen nu twee X-chromosomen hebben versus één X- en één Y-chromosoom bij mannen…

Stoppen met roken is en blijft belangrijk voor iedereen. Maar vrouwen hebben er dubbel belang bij! Klein voordeeltje: doordat het vrouwenbrein anders omgaat met (gebrek aan) nicotine, werken nicotinepleisters bij vrouwen net iets effectiever dan bij mannen. Dat dan weer wel.

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten