22 januari 2020

Advies bij gebruik van Pradaxa

Geef jij het juiste advies bij uitgifte van dabigatran etexilaat (Pradaxa)? Innemen met een glas water en na het innemen 30 minuten rechtop blijven staan of zitten, kan slokdarmontsteking voorkomen.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft 33 meldingen ontvangen van slokdarmklachten bij gebruik van het directe orale antistollingsmiddel (DOAC) dabigatran etexilaat (Pradaxa). De meldingen gingen over pijn aan de slokdarm, slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm en werden verzameld in de periode tussen maart 2013 en oktober 2019.

Bij de meeste meldingen herstelde de patiënt na het stoppen van de behandeling met dabigatran. In enkele gevallen gebruikten patiënten een protonpompremmer.

 

De gemelde slokdarmklachten staan al vermeld in de bijsluiter van dabigatran. Mogelijk worden ze veroorzaakt door de hulpstof wijnsteenzuur in de capsules.

De capsules moeten worden ingenomen met een glas water, staat in de bijsluiter. Op apotheek.nl staat bovendien dat de patiënt na het innemen 30 minuten rechtop moet blijven staan of zitten. om slokdarmontsteking te voorkomen.

Let er dus op dat je dit advies geeft bij je uitgiftegesprek.

(Bron: Lareb, CBG)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten