8 juni 2018

Seleen – een essentieel element voor een goede gezondheid

Het voedselpatroon in Europa bevat over het algemeen te weinig seleen. Volgens onderzoekers kan dat een deel van de gezondheidsproblemen verklaren, zoals de auto-immuunziektes, hart- en vaatziekten, schildklieraandoeningen, onvruchtbaarheid en zelfs kanker.

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om de voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. Met een evenwichtig voedingspatroon volgens de schijf van vijf kan dat. Alleen blijkt dat het in Europa lastig is om via de voeding voldoende seleen binnen te krijgen. Juist seleen is een van die stoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Seleen:

  • Goed voor de schildklier
  • Helpt het normaal functioneren van het immuunsysteem
  • Ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Voor het behoud van mooi en sterk haar
  • Goed voor de nagels

Sleutelpositie

Waarom speelt seleen zo’n essentiële rol? Het heeft een sleutelpositie in zo’n 25 verschillende enzymen die bij de bovenstaande biologische functies zijn betrokken. Deze enzymen worden daarom selenoproteïnen genoemd. Volgens onderzoeken zou een dagelijkse inname van 100 microgram nodig zijn om die processen goed te laten verlopen.1 Maar een normale dagelijkse voeding in Europa zou slechts de helft of nog minder leveren. De beste bronnen van seleen zijn vis, schelpdieren en paranoten. Om voldoende seleen binnen te krijgen, zou je meer dan een kilo vis per week moeten eten en/of dagelijks tien paranoten.

Seleensuppletie en biologische beschikbaarheid 

Het gebruik van een supplement kan zorgen voor een adequate seleenspiegel. Wel is het belangrijk om een supplement te kiezen met een goede biologische beschikbaarheid. Dat wil zeggen dat de werkzame stof – in dit geval seleen – grotendeels beschikbaar komt op de bedoelde plek. 

Bio-Seleen+Zink van Pharma Nord is een van de best onderzochte supplementen van de markt. Het bevat het gepatenteerde SelenoPrecise (organisch Seleen) met uitstekende en gedocumenteerde opneembaarheid (89% opname) in het lichaam.

 

(Advertentie)

1: Hurst e.a. Establishing optimal selenium status: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2010;91:923–31.