17 juli 2020

Paracetamol vervuild: hoe ernstig is dat?

“Grote hoeveelheden paracetamol kunnen vervuild zijn met het kankerverwekkende PCA”; dat was het bericht waarmee de krant NRC en het tv-programma Zembla donderdag 9 juli naar buiten kwamen. Krijg je ongeruste patiënten aan de balie? Dan kun je ze geruststellen: de hoeveelheden PCA zitten ver onder de toegestane limiet.

PCA (4-chloor-aniline) kan een bijproduct zijn bij de productie van paracetamol. Het zat in drie partijen uit 2019 van een Chinese producent, waarmee bedrijven over de hele wereld paracetamoltabletten maken.

De hoeveelheid PCA zit echter ruim onder de toegestane limiet, volgens het CBG* en de EMA*, ook bij levenslange inname van de maximale dosis.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA* hanteert een strengere norm. Al bij één tablet per dag zou je dan boven de norm zitten.

Maar je kunt je ongeruste patiënten geruststellen: voor voedsel moeten nou eenmaal strengere normen gelden. Medicijnen heb je nodig tegen ziekte en daarvan is een maximale dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Dat is voor voedsel niet het geval. Daarom zijn de normen voor voedsel strenger.

Reactie CBG

Het CBG reageert: “Waarom is er een verschil in limieten voor PCA tussen voedsel en medicijnen? Medicijnen gebruik je niet zomaar, maar bij een klacht of ziekte. Daarom is voor een geneesmiddel een hogere limiet toegestaan dan voor voedingsmiddelen: de voordelen wegen op tegen de nadelen. Daarnaast is er bij voedingsmiddelen geen maximaal toegestane hoeveelheid die je mag gebruiken, zoals bij medicijnen. Via je voedsel kun je dus veel meer binnenkrijgen dan bij een geneesmiddel.”


Lees hier de volledige reactie van het CBG

Onderzoek door de KNMP

Ook al is de hoeveelheid PCA in paracetamol niet onrustbarend, toch gaat het Laboratorium voor Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP onderzoek doen naar paracetamol en de hoeveelheden PCA in paracetamol van verschillende merken onderzoeken.

KNMP-voorzitter Aris Prins: "Apothekers krijgen aan de balie vragen van het publiek en hebben ook contact met ons als beroepsorganisatie gezocht. Vandaar dit eigen onderzoek, ingegeven door onze eigen nieuwsgierigheid. We zijn wetenschappelijk opgeleid en het past ons om vanuit het perspectief van de medicatiespecialist onderzoek te doen." Prins verwacht niet op een heel korte termijn een uitslag. "Dit gaat wel een paar maanden duren. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid."

(Bron: KNMP)

* CBG: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Nederlandse toelatingsautoriteit voor geneesmiddelen
EMA: European Medicines Agency, de Europese toelatingsautoriteit voor geneesmiddelen
EFSA: European Food Safety Agency, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten