27 november 2018

Overgevoelig voor zuivel

‘Ik kan niet tegen zuivel’, dat hoor je vast weleens. Er kunnen dan twee dingen aan de hand zijn: een allergie voor het eiwit in zuivel óf het niet goed kunnen verdragen van de suikers in zuivel (lactose-intolerantie).

Koemelkeiwit-allergie

Bij een koemelkeiwit-allergie reageert het lichaam op het eiwit uit melk- of melkproducten. Het onschuldige eiwit wordt gezien als een lichaamsvreemde of niet herkenbare stof. Het lichaam gaat meteen over tot actie: een allergische reactie is het gevolg. Dat geeft vervelende klachten zoals huiduitslag, maar ook astmatische klachten en/of darmklachten.

Een kleine hoeveelheid koemelkeiwit kan al klachten geven. Soms zelfs zeer ernstige, zoals een anafylactische shock. Daarom is het voor mensen met deze allergie erg belangrijk om precies te weten welke ingrediënten er in een voedingsmiddel zitten. En zelfs dan kan het misgaan, bijvoorbeeld als er geen juiste informatie op een verpakking staat of omdat een product in aanraking is geweest met zuivel.

Koemelkeiwit-allergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Toch heeft maar 2-5% van alle zuigelingen er last van. Bij volwassenen is deze allergie nog veel zeldzamer, ongeveer 1 tot 2% van de bevolking kampt ermee.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie komt veel vaker voor dan koemelkeiwit-allergie. Ongeveer 10 tot 20% van de Nederlanders heeft er last van. Lactose is het soort suiker dat voorkomt in melk- en melkproducten. Om lactose te kunnen verteren, heb je een enzym nodig: lactase. Als iemand te weinig lactase aanmaakt, kan lactose niet worden omgezet in glucose en galactose. Het blijft dan achter in de darm en is een voedselbron voor bacteriën in de darm. Die zetten lactose om in zuren en stoffen die invloed hebben op de vochtbalans. Hierdoor ontstaan klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.

Wat adviseer je?

Zowel bij koemelkeiwit-allergie als bij lactose-intolerantie is het nodig om het dieet aan te passen. Zuivel bevat veel voedingsstoffen. Als iemand zuivel moet schrappen of minder zuivel gebruikt, is het belangrijk om dit te vervangen door andere voedingsmiddelen.

Bij lactose-intolerantie is het ook mogelijk om een andere maatregel te nemen: voor het gebruik van een melkproduct kun je lactase in tablet- of capsulevorm innemen. Het is hoe dan ook goed om iemand te verwijzen naar een arts en een diëtist, om er zeker van te zijn dat de dagelijkse voeding volwaardig is.

Kijk voor meer informatie op https://www.kerutabs.nl/ of vraag een proefverpakking aan voor uw cliënten via https://www.kerutabs.nl/sample-pakket-aanvragen.

(Gesponsord bericht)

Koemelkeiwit-allergie Lactose-intolerantie
Reactie op het eiwit Reactie op suiker (koolhydraat)
Een reactie van het afweersysteem Geen of minder lactase in de darmen, waardoor er een reactie plaatsvindt
Een klein beetje zuivel geeft al klachten Vaak wordt wel wat zuivel verdragen en treden er pas klachten op na meerdere porties
Komt niet zo heel vaak voor Komt regelmatig voor

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten