7 april 2017

Overgevoelig voor zonlicht

Je hebt je goed ingesmeerd en gaat in het zonnetje zitten. Hoe kan het dan dat je huid begint te jeuken, rood ziet en blaasjes vertoont?

Kan het aan je zonbeschermingsproduct liggen? Ja, dat kan. Elk cosmeticaproduct, dus ook zonnecosmetica, kan een huidreactie geven. Er kunnen bepaalde bestanddelen in het product zitten waar je huid niet tegen kan. Juist in combinatie met zonlicht kan dat dan een allergische reactie geven. De allergie kan spontaan ontstaan en verergert na blootstelling aan de zon.

Twee soorten overgevoeligheid


Overgevoeligheid voor stoffen onder invloed van (zon)licht wordt fotosensibilisatie genoemd. Er zijn twee mechanismen die hierbij een rol spelen: fototoxiciteit en fotoallergie.

Het eerste mechanisme, fototoxiciteit, geeft een versterkte reactie van de huid, geïnduceerd door interactie van een chemische stof en (zon)licht. In de bijsluiter staat of hier sprake van kan zijn. Dan wordt het advies gegeven om de zon te mijden. Het is dosisafhankelijk, zowel wat betreft de dosis van het geneesmiddel als de dosis zonlicht. Er is geen onderliggend immunologisch mechanisme.

Het tweede mechanisme is fotoallergie. Dit is een contactallergische reactie op (zon)licht, meestal na lokaal gebruik van een crème, zoals zonnebrandcrème, maar het kan ook na inname van een medicijn komen. Deze reactie is niet dosisafhankelijk en hierbij is een immunologisch mechanisme betrokken. Er kan eczeem ontstaan dat zich ook naar bedekte huiddelen kan uitbreiden. De fotoallergische reactie is veel zeldzamer dan de fototoxische.

Voorkómen


Op welke chemische ingrediënten moet je extra letten als je zo’n reactie wilt voorkomen?


Let bij zonnebrandcrèmes vooral op het uv-B-zonnefilter para-aminobenzoëzuur (PABA), ook bekend onder de namen octyldimetyl of padimate-O. Let op conserveringsmiddelen, die de crème langer houdbaar maken, zoals parabenen of benzofenon (oxybenzone). Deze laatste stof komt in de meest gangbare merken voor. Verder kun je letten op ingrediënten als kleurstoffen, parfum, minerale oliën en PEG-emulgatoren.

Tegenwoordig verwerken de meeste fabrikanten van cosmetische zonnebrandcrèmes minder belastende bestanddelen voor de huid. De producten zijn dan ook geschikt voor de gevoelige huid.

Jouw advies bij overgevoeligheid door zonlicht

  • Lees de bijsluiter goed door om te zien of er advies wordt gegeven om zonlicht te mijden.
  • Gebruik een zonbeschermingsproduct en neem de ingrediëntenlijst ervan door.
  • Let op de uv-A- en uv-B-filters. Het beste is om een middel te gebruiken dat beide bevat.

Lees het volledige artikel in UA2

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten