Het was een geslaagde dag, het Optima Farma congres 2022 in de Reehorst te Ede. Wat leuk om te zien dat apothekersassistenten vanuit het hele land deze dag samen zijn gekomen. En dat werd zeer gewaardeerd, zelfs met complimenten voor degene die hiervoor al om 6.00 uur van huis waren vertrokken.
Trudy van Geffen, voorzitter van Optima Farma, opende het congres. Zij liet zien waar de apothekersassistent voor staat, waar de beroepsvereniging voor staat, dat we een belangrijke laatste schakel zijn in de zorg en dat het een mooi en dankbaar beroep is.
Speciale aandacht ging uit naar wat Optima Farma heeft kunnen betekenen voor wat betreft de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Trudy vertelde dat mede dankzij hun inzet deze modernisering is uitgesteld tot 1 januari 2024. Dit bericht werd door de aanwezigen dankbaar ontvangen. Want moet je voorstellen dat je bij 1 op de 3 recepten de patiënt moet laten bijbetalen, terug moet verwijzen naar de arts of het middel moet omzetten naar een ander medicijn. De problemen met geneesmiddelentekorten zullen zich opstapelen, het geeft risico’s rondom medicatieveiligheid en het geeft veel extra werk en onrust aan de balie. Hopelijk geeft het komende jaar nieuwe inzichten.
Harm Geers, openbaar apotheker in Bennekom, vervolgde de dag met een lezing over labwaarden, van getal naar praktijk. Hij zou de apothekersassistenten in de zaal in verwarring gaan brengen en dat is hem gelukt. Wat zeggen afwijkende labwaarden en hoe betrouwbaar zijn ze eigenlijk? Het is duidelijk geworden dat een nierfunctie-, kalium en/of natriumwaarde op zichzelf nog maar weinig zegt. Om juist te kunnen handelen is vaak veel meer informatie nodig, denk aan spiermassa, koorts, eetpatroon, extreme warmte enz. Waar het soms een lastige puzzel kan zijn met meer mogelijke oplossingen, kan een advies ook simpel en snel zijn. Een mooie uitdaging om deze kennis in de praktijk mee te nemen en samen met de apotheker te kunnen zoeken naar de beste oplossing. Houdt komend jaar UA in de gaten, want hier zal opnieuw aandacht aan worden besteedt.
Hierna was Ralph de Backer aan het woord, apotheker werkzaam bij KNMP. Zijn lezing ging over hoofdpijnklachten. Welke soorten hoofdpijn zijn er, bij wie komt het voornamelijk voor (bijvoorbeeld migraine bij vrouwen, clusterhoofdpijn bij mannen), welke medicijnen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Daarnaast vertelde hij zijn verhaal als ervaringsdeskundige over clusterhoofdpijn. Een aandoening met misschien wel de meest heftige pijn die een mens kan ervaren. Zijn manier van praten trok de aandacht van het publiek. Met ruimte voor humor zette hij een zeer boeiend en waardevol verhaal neer.
Uiteraard was er deze dag voldoende ruimte om alle stands te bezoeken. Met name tijdens de uitgebreide lunch kon je als apothekersassistent veel informatie tot je nemen en een praatje maken met de verschillende standhouders. Tassen werden gevuld met folders, monstertjes en giveaways, je kon een profielfoto laten maken en natuurlijk werd je op de hoogte gebracht van de nieuwste producten.
Na de lunch was het woord aan Mark Slager, apotheker bij Apotheek Orion in Amersfoort. Met zijn voorkeur voor digitale mogelijkheden, nam hij het publiek mee in een digitale interactieve sessie over het verminderen van valrisico door deprescribing. Door in te loggen met je smartphone, gaf je antwoord op vragen zoals wat jij zou kunnen doen binnen jouw omgeving om vallen te voorkomen of meer inhoudelijk: welke medicatie risico’s geven op vallen. Het is een serieus probleem, met name bij ouderen. Als apothekersassistent kun je iets betekenen voor deze patiënten. Blijf alert, vraag evt. naar het valverleden van de patiënt en kijk naar het geneesmiddelgebruik. Wellicht kunnen er, in overleg met de arts, medicijnen in dosering verlaagd of gestopt worden om het valrisico te verminderen.
Tamara Köhler, apotheker, docent universiteit en HBO opleiding Farmaceutisch Consulent, sloot de sessies af. Haar lezing ging over het belang en effect van jouw gesprek. Ze vertelde dat ze had besloten om aan het einde van een lange zaterdag niet te diepgaand meer te gaan, maar met enorm veel enthousiasme hield ze de aandacht van het publiek stevig vast. Ook Tamara gaf de voorkeur aan een digitale interactieve sessie. Ze zette iedereen aan het denken over wat je als apothekersassistent betekent voor de patiënten, wat je al hebt bereikt en dat er niemand anders is met zoveel kennis rondom het pakket medicatiebewaking, zelfzorg, patiëntencontact, vraagbaak en signalerende rol zoals jij. En daar mag je je best meer bewust van zijn. Ze liet je nadenken over wat je tijdens je werk als apothekersassistent voor andere kan betekenen en al hebt betekent. In groepen werd erover gesproken en mooie verhalen werden op het podium gedeeld. Erg leuk om te horen. Deze peptalk was een mooie overgang naar de feestelijke uitreiking van de Grote Apothekers Assistenten Kennistest 2022. Vijf trotse winnaars werden op het podium geroepen, waarna de prijzen werden overhandigd. Een fantastische afsluiting van de dag!
Zijn jullie er volgend jaar, 4 november 2023, ook bij? Hopelijk tot dan!
UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten