24 november 2021

Optima Farma Congres

Op zaterdag 30 oktober vond het jaarlijkse najaarscongres van Optima Farma plaats in de Reehorst te Ede. Benieuwd naar onze samenvatting van deze dag?

We werden enthousiast ontvangen en om 09.30 uur heette Trudy van Geffen, voorzitter van Optima Farma iedereen van harte welkom.


Met trots liet zij zien waar Optima Farma zich voor inzet: aandacht geven aan het beroep apothekersassistent zodat wij straks nog laagdrempelige farmaceutische zorg kunnen blijven leveren.


Aansluitend volgde een interessant programma voor alle aanwezigen waar het publiek op een interactieve manier bij werd betrokken, door het beantwoorden van vragen met behulp van gekleurde kaartjes.


Prem Adhien, apotheker/epidemioloog, startte het programma met de eerste lezing over diabetes mellitus. Tijdens deze lezing werd ingegaan op de aandoening zelf, de adviezen (waarin de nadruk op de levensstijl lag) en de behandeling met (nieuwe) medicijnen.


Annemieke Horikx, apotheker bij KNMP, en Anke Lambooij, apotheker bij IVM, vervolgden de dag met een lezing over het afbouwen van opioïden. Zij toonden een film over een patiënte die hierover haar verhaal vertelde. Een indrukwekkend verslag wat zichtbaar indruk maakte op de kijkers. De werking van opioïden werd besproken, de voor- en nadelen en de risico’s van langdurig gebruik zoals lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid.


De boodschap om alert te zijn op lange gebruiksduur en waar mogelijk mee te denken over het afbouwen ervan werd duidelijk overgebracht.


Tijdens de koffiepauzes en de zeer goedverzorgde lunch was er de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en natuurlijk om alle aanwezige standhouders te bezoeken. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met collega’s, verschillende leveranciers en hun producten.

Na de lunchpauze stonden er nog twee lezingen op het programma. De eerste lezing ging over farmacotherapie bij kinderen. Want een kind is geen kleine volwassene. Tjitske van der Zanden, coördinator Kinderformularium, gaf een kijkje achter de schermen van het Kinderformularium en vertelde o.a. over hoe kinderdoseringen tot stand zijn gekomen, over off-label gebruik (wat niet per definitie onveilig betekent) en waarom kinderen een aangepaste dosering nodig hebben. Soms hebben baby’s zelfs een hogere dosis nodig. Het was een interessante lezing met nuttige informatie voor in de praktijk.


Rogier Larik is leefstijlapotheker en vertelde in de laatste lezing over hoe hij in deze functie is gerold. Er is meer dan medicatie, leefstijl speelt een steeds belangrijkere rol. Er werd stil gestaan bij het idee van de apotheek van de toekomst. Hoe zou dit er over een jaar of vijf uit zien? Nog maar één balie en verschillende spreekkamers? Alles gericht op voorlichting over een gezonde levensstijl. Want een gezonde levensstijl kan soms het beste medicijn zijn. Een terechte vraag vanuit het publiek was dan ook waarom er nog geen aandacht is voor leefstijlapothekersassistenten. Die vraag werd goed ontvangen, wellicht zien we jou hierin over een tijdje nog een rol spelen.


Kortom: interessante lezingen waarbij de sprekers nog wel uren konden doorpraten.


Maar aan de dag kwam een eind en er stond iedereen nog een spetterende afsluiter te wachten.


Met de grote foto van Tino Martin op de achtergrond, kwam Jeroen van der Boom het podium oplopen als vervangend artiest. Hij werd – met terechte trots – aangekondigd door Trudy van Geffen, waarna iedereen zichtbaar genoot van dit onverwachte einde van de dag.


Volgend jaar is het Optima Farma congres op 5 november 2022, ook weer in de Reehorst in Ede. Zien we jou daar ook?

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten