1 mei 2020

Oproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij een corona-infectie

Medicijnautoriteit CBG roept patiënten met een corona-infectie en hun zorgverleners op om bijwerkingen te melden. Zowel bijwerkingen van medicijnen voor de behandeling van een corona-infectie (ook off-label), als van medicijnen voor andere aandoeningen.

Deze oproep wordt gedaan omdat er meer kennis nodig is over bestaande medicijnen bij behandeling van COVID-19.

Coronapatiënten

Voor de behandeling van coronapatiënten worden op dit moment verschillende bestaande medicijnen ingezet, zoals de malariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine of de virusremmer remdesivir. Deze bestaande medicijnen zijn eerder onderzocht, getest en beoordeeld voor heel andere patiëntengroepen en nog niet bij coronapatiënten. Hierdoor kunnen deze medicijnen anders uitpakken bij coronapatiënten en andere bijwerkingen geven dan bekend.

Of deze bestaande medicijnen werken bij de behandeling van een corona-infectie, is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Daarnaast is onvoldoende duidelijk welke risico’s en bijwerkingen deze medicijnen geven bij coronapatiënten. Meer kennis en inzicht in de werking van deze medicijnen bij coronapatiënten en mogelijke nieuwe of andere bijwerkingen zijn dus erg belangrijk.

Ook het Europees medicijnagentschap EMA heeft een oproep gedaan om deze bijwerkingen te melden.

Hoe meld je deze bijwerkingen?

Artsen en andere zorgprofessionals die coronapatiënten behandelen en bijwerkingen constateren, kunnen bijwerkingen melden op een speciaal meldformulier. Patiënten kunnen bijwerkingen van medicijnen melden via het meldformulier van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb.

Let op: (hydroxy)chloroquine kan tot weken na inname in het lichaam aanwezig blijven. Eventuele bijwerkingen kunnen dus ook een paar weken na staken van de behandeling nog zichtbaar worden. Wees hier alert op.

Meld ook bijwerkingen van de dagelijkse medicijnen

Het kan zijn dat patiënten met een corona-infectie anders reageren op hun normale medicijnen. Bijvoorbeeld doordat medicijnen voor de behandeling van de corona-infectie invloed hebben op andere medicijnen. Daarom is het belangrijk om ook bijwerkingen op de bestaande medicatie te melden. Dit helpt om beter inzicht te krijgen in de veiligheid van middelen die ingezet worden bij het bestrijden van het virus. Deze bijwerkingen kunnen worden gemeld via het meldformulier van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb

(Bron en illustratie: CBG)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten