14 mei 2018

Noëlle Berkers: “Wat bij PharmaLead opvalt is de persoonlijke benadering”

 

Vers van de opleiding tot farmakundige ging Noëlle Berkers aan de slag bij PharmaLead.   

“Een baan als farmakundige heb je niet een-twee-drie. Daarom heb ik bewust voor PharmaLead gekozen. Hier kan ik namelijk aan de slag als apothekersassistent en als ze een opdracht voor een farmakundige hebben, kan ik op die opdracht worden ingezet.” Noëlle had namelijk de opleiding apothekersassistent gedaan voordat ze farmakunde ging studeren. 

Noëlle werkt nu driekwart jaar bij PharmaLead. “Ik ben aan het werk als apothekersassistent, enkele dagen per week in de poliklinische apotheek in het UMC Maastricht en de rest in openbare apotheken in de buurt.”

 Gelukkig weet ze meestal ruim van tevoren waar ze werkt en de afwisseling bevalt haar goed. “Het werk in de praktijk bevalt me supergoed; het draagt bij aan mijn ontwikkeling”, vindt ze. Merkt ze verandering vergeleken met de situatie voordat ze farmakunde ging studeren? “Jawel, er was toen veel meer weerstand tegen het preferentiebeleid. Mensen zeurden of klaagden er vaker over. Nu zijn mensen er meer aan gewend en wordt het meer geaccepteerd.” Ook de medicatie is veranderd, maar dat heeft ze tijdens de studie farmakunde wel bijgehouden. Verder zijn er nu andere informatiesystemen. “Ik moest wel het een en ander leren, zoals het invoeren en het gebruik van de nieuwe systemen, maar dat leer je snel. Apotheken kunnen ook verschillende systemen en procedures hebben, maar je leert om je snel aan te passen aan je nieuwe werkomgeving.”

Het werk in de poliklinische apotheek heeft Noëlles voorkeur, al is het wat verder van haar woonplaats. In de poliklinische apotheek is het werk uitdagender en heb je meer contact met de patiënt. Dat geeft meer voldoening, vindt Noëlle. “Je moet er meer uitzoeken. Het is minder standaardwerk”, licht ze toe. “Je voert meer handmatig in, moet meer zelf nadenken. Bij specifieke middelen zoals oncolytica moet je de dosis narekenen op basis van het gewicht. Bij ontslagrecepten krijgen mensen vaak meerdere middelen mee waarover je uitleg moet geven. Dan ben je echt wel een halfuur tot een uur met iemand in gesprek.” Het komt ook regelmatig voor dat een patiënt op de polikliniek tijdens het spreekuur een diagnose heeft gekregen en het daar moeilijk mee heeft. “Dat willen ze dan wel aan je kwijt, en dat kan ook.”

“Ik heb het echt naar mijn zin bij PharmaLead”, vertelt Noëlle. De regionale teams maken dat je de collega’s uit je eigen regio goed kent; we doen ook gezellige dingen met elkaar en dat geeft een band. En wat me echt opvalt is de persoonlijke benadering: op het hoofdkantoor weet ook iedereen meteen wie je bent als je belt. Je bent hier geen nummer.”

(Gesponsord bericht)