13 juni 2017

Nieuwe reumamiddelen

De behandeling van reumatoïde artritis is in ontwikkeling. Er zijn nu enkele nieuwe middelen geregistreerd voor de behandeling van reumatoïde artritis.

  • Ten eerste twee middelen met een nieuw werkingsmechanisme: de JAK-remmers: tofacitinib (Xeljanz) en baricitinib (Olumiant). Deze remmen zogenaamde ‘Janus kinases’ – die een rol spelen bij het omzetten van signalen van cellen die deelnemen in het ontstekingsproces. Deze middelen hebben een plaats als de klassieke DMARD’s de ziekte onvoldoende onder controle houden, net als biologicals. Deze JAK-remmers worden toegediend als tablet, in principe in combinatie met methotrexaat, tenzij dat niet wordt verdragen. Olumiant kan met of zonder methotrexaat gegeven worden.
  • Een dezer dagen wordt de nieuwe biological sarilumab (Kevzara) geregistreerd, een monoklonaal antilichaam per tweewekelijkse subcutane injectie dat de effecten van het cytokine IL-6 tegengaat. Net als de andere biologicals is deze biological goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis, die onvoldoende reageren op of intolerant zijn voor klassieke DMARD’s.
  • Een ander ‘nieuw’ middel is de methotrexaat drank, die nu als geregistreerd geneesmiddel beschikbaar is onder de naam Jylamvo. Bestemd voor de behandeling van patiënten met reumatologische aandoeningen en ernstige, therapieresistente en invaliderende psoriasis en voor de onderhoudsbehandeling bij acute lymfoblasten leukemie (ALL). Toe te dienen via een doseerspuit.

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten