17 januari 2019

Nieuw bereidingslab Transvaal Apotheek

Een nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven de Transvaal Apotheek in Den Haag, waar de apothekers dure medicijnen tegen een lagere prijs willen maken.

Op 16 januari jl. opende minister Bruins voor Medische Zorg de nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven de Transvaal Apotheek in Den Haag. In de nieuwe bereidingsruimte zullen - naast de gangbare bereidingen - om onder andere geneesmiddelen worden bereid waarvoor de farmaceutische industrie heel hoge prijzen vraagt. Minister Bruins staat achter dit initiatief.

De apothekers zijn van plan om onder andere lumacaftor-ivacaftor te bereiden, gebruikt bij taaislijmziekte, dat nu tegen zeer hoge prijs wordt geleverd onder de merknaam Orkambi. Volgens de wet is magistrale bereiding van geregistreerde geneesmiddelen toegestaan ‘op kleine schaal en voor eigen patiënten’. Doorleveren is niet toegestaan. Patiënten uit het hele land kunnen zich inschrijven bij deze apotheek om zo hun medicatie te kunnen krijgen, maar er wordt nog uitgezocht wanneer er nog sprake is van 'kleine schaal'. Apotheek Transvaal is tevens bekend van de productie van diverse soorten wietolie.

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten