14 februari 2020

Inhalator van Boehringer Ingelheim wint Pharmapack Eco-Design Award 2020

Boehringer Ingelheim heeft bekend gemaakt dat haar inhalator winnaar is van de Pharmapack Eco-Design Award 2020.

Spiriva Respimat 3X V2
  • De navulbare Respimat® heeft een lagere CO2-footprint en vermindert afval ten opzichte van de oude inhalator en de dosisaerosolen Atrovent® en Berodual®.1,2,3
  • De inhalator is aangepast naar aanleiding van feedback van patiënten over het dagelijks gebruik.4

Boehringer Ingelheim heeft bekend gemaakt dat haar navulbare Respimat® Soft Mist™ inhalator winnaar is van de Pharmapack Eco-Design Award 2020. De Pharmapack Awards worden uitgereikt voor baanbrekende innovaties van verpakkingsbedrijven in de sectoren geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, gezondheidsproducten en diergeneesmiddelen [5].

Milieuvriendelijk

De award is toegekend voor de doorontwikkeling van de in 2007 geïntroduceerde inhalator die is aangepast ten behoeve van het milieu en voor het gebruiksgemak van patiënten [1,4]. Het navullen van de inhalator zorgt voor een vermindering van de afval- en CO2-footprint (PCF) [1,3]. De navulbare Respimat® kan worden gebruikt met maximaal zes patronen (zes maanden), voordat hij vervangen moet worden [7,8,9].

“Er is steeds meer aandacht voor de milieuvriendelijkheid en de CO2-footprint van inhalatoren. Deze award kan het bewustzijn rondom dit onderwerp verder vergroten." Aldus Titia Klemmeier, secretaris van Stichting IMIS & longverpleegkundige in het Martini ziekenhuis.

Drijfgasvrij

De in 2007 geïntroduceerde wegwerp-Respimat® was al drijfgas-vrij en uit recent onderzoek blijkt dat de CO2-emissies daarvan 20 keer lager zijn dan die van een Atrovent- of Berodual-dosisaerosol [1,3]. Het tot 6x navullen zorgt voor een verdere verlaging van de carbon footprint met 71% ten opzicht van de wegwerp-Respimat® en kan daarmee tot 2025 wereldwijd een besparing van 776 ton plastic afval en 14.300 ton CO2-uitstoot mogelijk maken (data on file) [1,3,11]. Ter vergelijking: 776 ton plastic afval is gelijk aan meer dan 77,6 miljoen 0,5-liter PET-flessen [11].

Feedback van patiënten

Naast de impact op het milieu zijn er ook een aantal veranderingen aan de inhalator doorgevoerd op basis van feedback van patiënten [4]. De nieuwe inhalator heeft een duidelijke dosisteller, is 1cm groter dan voorheen en geeft een duidelijk signaal als de patroon vervangen moet worden [4]. 

“We hebben de navulbare Respimat® inhalator ontwikkeld met het oog op patiënten en om voordelen te bieden die verder gaan dan de behandeling alleen,” aldus Dr. Paola Casarosa, Head of Global Therapeutic Areas bij Boehringer Ingelheim”. “Het verminderen van broeikasgassen en afval is een belangrijke doelstelling van Boehringer Ingelheim, dus zijn we er trots op dat onze inspanningen op dat gebied worden erkend.” [10]

Klik hier voor de referenties bij dit bericht

Meer informatie over Boehringer Ingelheim is te vinden op www.boehringer-ingelheim.nl of in het jaarverslag:

http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

(Gesponsord bericht)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten