4 augustus 2020

Op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip

De ‘comfortainers’ met methotrexaat gaan uit de handel. Moeten reumapatiënten hun medicijnen dan uit een strip halen? ReumaNederland en de Universiteit Twente gaan op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip.

Comfortainer uit de handel

De ‘comfortainers’ met methotrexaat gaan uit de handel. Methotrexaat in potjes zou namelijk risico geven op medicatiefouten, met name op te veel inname. Maar veel reumapatiënten hebben problemen om hun medicatie uit strips te krijgen. 

Comfortainer is de naam van een type potje dat makkelijker gebruikt kan worden door mensen met een beperkte handfunctie. Dit potje heeft een grote deksel met uitsparingen waardoor je beter grip hebt bij het openen. Helaas mag deze gebruiksvriendelijke variant nu niet meer geleverd worden. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft namelijk vorig jaar besloten dat tabletten van methotrexaat alleen nog maar in blisters (strips) verpakt mogen worden. De reden voor dit besluit is dat patiënten bij het gebruik van potjes soms fouten maken bij de dosering, bijvoorbeeld door te veel tabletten tegelijk in te nemen. Een te hoge dosering kan leiden tot ernstige bijwerkingen. 
Daarom gaan de ‘comfortainers’ met methotrexaat uit de handel. In mei 2020 zijn de laatste ‘comfortainers’ geleverd aan groothandels. 

Problemen

ReumaNederland is niet blij met deze ontwikkeling en vraagt aandacht voor de noodzaak om voor mensen met een beperkte handfunctie geschikte verpakkingen beschikbaar te houden. De organisatie heeft onderzoek laten doen naar ervaringen van patiënten met medicijnverpakkingen. 

Wat bleek?

71% van de reumpatiënten die hun medicijnen in een pilstrip krijgen, vindt deze moeilijk te openen

Hoe komt dat?

  • Niet genoeg kracht in de vingers: 69%
  • Het doet pijn aan de vingers: 48%
  • Het materiaal is te hard en te stug: 48%
  • Geen goede fijne motoriek: 29%
  • Vingers zijn te stijf: 26%

Zie ook de Infographic

Reumavriendelijk

Daarom is ReumaNederland een samenwerking aangegaan met Universiteit Twente om een reumavriendelijke pilstrip te ontwikkelen. Behalve gebruiksvriendelijker zal deze verpakking ook milieuvriendelijker worden dan de huidige pilstrips.

(Bron: ReumaNederland)

Afbeelding: ReumaNederland

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten