18 augustus 2018

Medicijntekorten beperken de zorg

Huisartsen en apothekers worden in hun werk beperkt door de medicijntekorten. Onlangs sprak het tv-programma Nieuwsuur (NOS) met huisarts Bart Timmers uit ’s Heerenberg en met Gerben Klein Nulent van de KNMP.

Voor Timmers is de maat vol. "Ik werk me helemaal uit de naad om goede zorg te leveren, maar de gereedschappen die ik daarvoor nodig heb worden uit m'n handen geslagen, omdat medicijnen niet leverbaar zijn en alternatieven vaak niet voorhanden zijn. Dat kan toch niet!"

In het begin stond bij achter het beleid en legde zijn patiënten telkens weer uit dat het belangrijk is om de zorgkosten laag te houden. “Maar in de loop der jaren is het een enorme chaos geworden", zegt de huisarts. "Mensen krijgen steeds andere middelen, waarvan ze ook bijwerkingen ondervinden. Hier sta ik niet meer achter."

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap zeggen het verhaal van Timmers te herkennen. "Huisartsen moeten ervan uit kunnen gaan dat zij, niet gehinderd door tekorten of anderszins, kunnen voorschrijven wat goed en noodzakelijk is voor hun patiënten."

Ook apothekers worstelen met het grote medicijntekort, zegt apothekersorganisatie KNMP. "De tijd van apothekers wordt nu in beslag genomen door administratieve ellende om de medicijntekorten op te lossen" zegt voorzitter Gerben Klein Nulent. "Ze moeten steeds zoeken naar alternatieven."

Hij legt uit dat Nederland voor fabrikanten steeds minder interessant wordt, waardoor ze kiezen voor andere afzetmarkten. "De geneesmiddelen zijn hier te goedkoop geworden."

Overigens zijn niet alle tekorten een gevolg van het preferentiebeleid, volgens directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland: in 2016 ging het om 128 van de 710 middelen.

De zorgverzekeraars en andere partijen van de werkgroep Geneesmiddelentekorten hebben begin vorig jaar een meldpunt ingesteld voor (dreigende) medicijntekorten. Daarnaast zijn de boetes die uitgedeeld kunnen worden aan leveranciers onlangs verhoogd. Het al dan niet verruimen van het preferentiebeleid wordt binnenkort door de betrokken partijen opnieuw besproken.

(Bron: NOS)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten