1 maart 2019

Medicijnregels tijdelijk opgeschort bij no-deal brexit

Wat staat ons te wachten na de brexit - en vooral bij een no-dealbrexit? Komen we nog aan essentiële medicijnen of blijven die hangen bij de douane?

De Europese Commissie laat medicijnen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geproduceerd, ook na een brexit de EU binnen. De bestaande regels voor kwaliteitscontrole worden tijdelijk opgeschort om te voorkomen dat essentiële medicijnen niet toegankelijk zijn voor patiënten binnen de Unie. De farmaceutische bedrijven moeten zelf om uitzondering vragen.

Als de Britten op 29 maart zonder een akkoord uit de EU vertrekken, wordt het volgens EU-wetgeving een 'derde land'. Medicijnen uit 'derde landen' mogen pas in de EU gebruikt worden als een Europees laboratorium ze heeft getest. Gezien de grote hoeveelheid medicijnen die het Verenigd Koninkrijk produceert en de ondercapaciteit bij Europese laboratoria is het niet mogelijk alle Britse medicijnen snel te testen. Ook hebben veel Europese medicijnmakers de geneesmiddelen in het VK laten testen. Een vertrek uit de EU zonder akkoord zou die tests ongeldig maken.

Farmaceutische bedrijven die gebruik willen maken van de uitzondering moeten voor 29 maart een verzoek hiertoe indienen bij de toezichthouder. Daarbij moeten ze ook al een laboratorium binnen de EU aanwijzen waar ze de medicijnen alsnog laten testen. Het verzoek moet worden goedgekeurd door de nationale toezichthouder: in Nederland het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), of de European Medicine Authority (EMA).

(Bron: Financieel Dagblad)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten