26 november 2018

MDL-arts dr. Marten Otten:

“Voor incidentele refluxklachten zijn zuurremmende middelen niet geschikt”Een hand op de borst, ineenkrimpend, een van pijn vertrokken gezicht - dat is het typische beeld van iemand met een maagzuuraanval. “Dat beeld van een typische refluxaanval zag ik vaak bij een leraar op de middelbare school”, beseft MDL-arts dr. Otten achteraf. “Nu weet ik dat die man veelvuldig last had van maagzuur. In die tijd had je nauwelijks middelen die dat konden verhelpen. Mensen dronken melk om een zuuraanval te dempen, een andere remedie was er destijds niet.”

Inmiddels is het geneesmiddelenarsenaal veranderd. Eerst kwamen de antacida, later de zuurremmende middelen.

Antacida bufferen het zuur zodat de maaginhoud minder zuur wordt. Ze werken wel snel, maar heel kort omdat de buffer maar kortdurend effectief is.

De zuurremmende middelen (H2-receptorantagonisten en protonpompremmers) moeten in de bloedbaan worden opgenomen om in de maag hun effect uit te oefenen op de maagzuurproducerende cellen. Daardoor hebben PPI’s pas na twee tot drie dagen maximaal effect; eerst moet een spiegel worden opgebouwd. Omdat ze niet direct werken, kunnen ze een aanval niet ‘couperen’. Met name de protonpompremmers zijn dus vooral geschikt als onderhoudstherapie voor mensen die dagelijks klachten hebben.

Maagzuur is nodig

Het minder zuur maken van de maaginhoud met zuurremmers heeft een bezwaar, vertelt Otten: “Voor de werking van het eiwitsplitsende enzym pepsine is een pH onder de 4 nodig en een pH lager dan 1 zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Maagzuur beschermt ons dus tegen infecties.” Er komen dan ook steeds meer aanwijzingen dat bij gebruikers van protonpompremmers meer infecties voorkomen. “Daarom willen we protonpompremmers zuiniger voorschrijven; selectiever en in een lagere dosis.” Hij noemt meteen ook het nadeel: het optreden van ‘doorbraakreflux’.

Otten is dan ook blij met de komst van een nieuw en snelwerkend middel: Gerdoff. Otten: “Het is complementair aan de protonpompremmer: de PPI heeft een aanhoudend effect, Gerdoff gebruik je als je onverwacht last hebt van zuurbranden. Dan helpt het snel en effectief.”

Nieuw: Gerdoff

Gerdoff werkt heel anders dan de middelen die we al gebruikten, legt Otten uit: “Het legt een coating op de slokdarmwand zodat het zuur niet kan inwerken.” De stoffen die deze coating vormen, zijn hyaluronzuur en chondroïtinesulfaat. Een derde component is aluminiumhydroxide, dat het zuur buffert. Bovendien is Gerdoff een zuigtablet; het effect is dat bij het zuigen de aanmaak van speeksel wordt gestimuleerd. En dat is gunstig, vertelt Otten: “Speeksel bevat bicarbonaat, dat als buffer werkt, en daarnaast maken de beide bestanddelen van Gerdoff door menging met mucine in het speeksel nog beter contact met en bescherming van de slokdarmwand mogelijk.”

(Gesponsord bericht)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten