18 maart 2020

Maatregelen tegen medicijnhamsteraars

Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. In de Werkgroep Geneesmiddelentekorten zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan.

De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen, maar het valt niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd. In die landen wordt veel medicatie geproduceerd.

Het ministerie van Volksgezondheid houdt de beschikbaarheid van medicijnen "nauwlettend in de gaten". De afspraken die nu gelden zijn gemaakt binnen de speciale Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin de belangrijkste partijen uit de branche vertegenwoordigd zijn, zoals apotheken, groothandels en overheid. Die werkgroep bestaat overigens al enkele jaren, omdat de aanvoer van geneesmiddelen ook voor de corona-uitbraak al knelpunten kende.

Dat mensen proberen meer medicatie of medische hulpmiddelen in te slaan, merkt ook leverancier Mediq. Die krijgt veel aanvragen binnen, maar roept klanten op hun "gebruikelijke bestelcyclus" te blijven volgen. "Met alle andere marktpartijen is afgesproken dat we geen extra hoeveelheden - buiten de machtiging van uw behandelaar - leveren", meldt Mediq in een bericht aan patiƫnten. "We houden onze voorraad op peil en kunnen alle klanten blijven leveren wat nodig is."

Ook de verkoop van paracetamol is aan banden gelegd, om te zorgen dat het voor iedereen beschikbaar blijft. Half maart kwam het advies om klanten voorlopig maximaal drie pakjes van de pijnstiller te verkopen.



UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten