Een bijsluiter is voor patiënten zonder geneeskundige opleiding niet meer te volgen, zei Ton de Boer, sinds augustus jl. voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), tegen NRC. Hij pleitte voor simpeler bijsluiters, met relevante informatie.
Geen document met een enorme lijst bijwerkingen, waarmee de fabrikant zich indekt tegen claims. Nu staan er ook bijwerkingen in die met een placebobehandeling evengoed voorkomen, aldus De Boer. “Bijwerkingen die helemaal geen bijwerking hoeven te zijn. Als patiënt heb je aan die informatie dus weinig.”
De huidige bijsluiter afschaffen is lastig, omdat dit een juridisch document is en voldoet aan Europese regels. „Misschien moet je er een uitlegdocument bij doen”, zegt De Boer. „Daarin kan dan beknopt worden gemeld wat de echte bijwerkingen zijn.”
Ook zou De Boer willen dat de gunstige effecten meer worden belicht, zodat de patiënt meer gemotiveerd wordt om het medicijn te gebruiken. “Pak een willekeurige bijsluiter en je ziet: de gunstige effecten staan er niet in. Bij een bloeddrukverlager staat er wel dat het hart beter gaat pompen, maar niet dat je minder hartinfarcten krijgt en gemiddeld langer leeft.”
Bron: NRC
UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten