18 augustus 2017

Kinderen met koorts

Nog voordat de thermometer uitsluitsel geeft, voelen ouders vaak al aan hun theewater dat hun kind verhoging of koorts heeft. Hangerig gedrag, onaangeroerd eten, een uitgebluste blik in de oogjes en een warm nekje: signalen die erop wijzen dat er ‘iets’ aan de hand is. Wanneer is actie geboden? En is het eigenlijk wel nodig om de koorts met medicijnen te lijf te gaan?

Van koorts is sprake als de lichaamstemperatuur 38°C of hoger is. Bij ‘verhoging’ wijst de thermometer tussen de 37,5 en 38 °C aan. Kinderen onder de vijf kunnen ‘om de haverklap’ koorts of verhoging hebben. Meestal is een onschuldige virale infectie - een verkoudheid of een griepje - de boosdoener. Ook een infectie met bacteriën kan de oorzaak zijn. In een enkel geval (1 tot 10%) is koorts een teken van een ernstige infectie: een long- of hersenvliesontsteking bijvoorbeeld. Koorts kan ook ontstaan na een inenting en houdt dan hooguit twee dagen aan. Alleen bij de BMR-prik kan het vijf tot twaalf dagen duren.

Het kan bezorgde ouders helpen om te bedenken dat koorts op zich niet ernstig is. Het lichaam van hun spruit is hard aan het werk om de infectie te lijf te gaan. Dat is normaal en nuttig. Alle hens zijn aan dek om afweerstoffen te produceren om de ongewenste indringers onschadelijk te maken en om zich te wapenen tegen een eventuele toekomstige ‘aanval’.

Tegen de avond loopt de koorts vaak op. Bij een infectie is 40 of 41 °C heel normaal. Als het lichaam zijn warmte kwijt kan, zal de koorts zelden boven de 41 °C komen. Niet te warm inpakken dus, en niet te veel dekens op het bed. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft - vaak binnen enkele dagen - daalt de temperatuur weer.

Koorts meten


De meest betrouwbare manier om koorts te meten, is via de anus. Sinds de verkoop van kwikthermometers in 2003 uit milieu- en veiligheidsoogpunt werd verboden, zijn elektronische thermometers gangbaar. Veel kinderen vinden zo’n anale meting niet bepaald fijn. Wat vaseline aan de punt van de thermometer kan helpen. Oorthermometers zijn niet aan te raden. Ze zijn veel minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij kinderen jonger dan drie maanden.

Het heeft overigens geen zin om de hele dag door koorts te meten. Eén keer per dag is voldoende en liever niet nadat een kind net in bad is geweest of iets kouds of warms heeft gedronken. Als een kind alleen koorts heeft en verder geen tekenen van ziekzijn vertoont, is het niet eens nodig om de temperatuur te meten.

Afwachten of actie?


Bij koorts zonder pijn of vreemde symptomen is niets doen het beste. Om uitdroging te voorkomen, is het van belang dat het kind voldoende drinkt. Een paar dagen weinig eten, kan geen kwaad. Wil het kind gewoon rondlopen en zelfs buitenspelen? Geen enkel punt. De koorts zal vanzelf verdwijnen. Houdt de koorts aan, dan zal de huisarts de urine willen checken op een eventuele blaasontsteking. De hoogte en de duur van de koorts zeggen overigens weinig over de ernst van de oorzaak. In de nieuwe NHG-standaard ‘Kinderen met koorts’ is daarom het criterium ‘drie dagen koorts, dus beoordelen’ komen te vervallen.


Het is goed om een huisarts te raadplegen als het kind:

 • jonger is dan twee jaar en last lijkt te hebben van de oortjes;
 • jonger is dan zes jaar en weinig drinkt;
 • opnieuw koorts krijgt na een paar dagen zonder koorts;
 • medicijnen gebruikt die de weerstand verminderen;
 • een prik heeft gemist van het consultatiebureau;
 • in de afgelopen vier weken in het buitenland is geweest.   

Het is raadzaam om bij koorts onmiddellijk contact op te nemen met een huisarts als het kind:

 • jonger is dan drie maanden;
 • een hart- of longziekte, diabetes mellitus of het syndroom van Down heeft;
 • suf is of moeilijk wakker te krijgen;
 • snel of piepend ademt;
 • blauwe lippen of een bleek-grauw gezicht krijgt;
 • rode, niet-wegdrukbare vlekjes heeft;
 •  veel te weinig drinkt en plast;
 • ontroostbaar blijft huilen;
 • zich vreemd gedraagt;
 • ineens met armen en benen gaat schokken of trekken (koortsstuip, zie kader);
 • een gezwollen arm, been of gewricht heeft dat niet goed gebruikt kan worden;
 • zienderogen zieker wordt.


Medicijnen


Ouders zien graag dat de koorts snel zakt. Toch is dat geen goed streven. Koorts is immers nuttig. Alleen als een kind behalve koorts ook pijn heeft, zich erg ziek voelt of slecht drinkt, is het zinvol om paracetamol of (bij kinderen ouder dan een jaar) ibuprofen te geven. Paracetamol is eerste keus - dit heeft namelijk de minste bijwerkingen. Het kan - afhankelijk van de leeftijd en voorkeur van het kind - worden gegeven als (kauw-, smelt- of gewone) tablet, drank of zetpil. De leeftijd en het gewicht van het kind bepalen de dosering. Als de aangegeven dosis onvoldoende helpt tegen de pijn, is contact met de huisarts raadzaam.

Bron: UA 4-2017

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten