1 april 2020

Janssen vaccins: 'Eerste resultaten coronavaccin zijn echt positief'

Maandag 30 maart heeft Janssen vaccins in Leiden gekozen met welk mogelijke vaccin tegen Covid-19 verder onderzoek wordt gedaan. Uit tien opties werd het meest veelbelovende gekozen, op basis van de resultaten in dierproeven.

Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen, zegt geen garanties te kunnen bieden, maar vol vertrouwen te zijn dat het bedrijf in Leiden op dit moment een werkend vaccin tegen het coronavirus ontwikkelt. "Uit de tests bleek dat dit vaccin antistoffen aanmaakt die zich kunnen hechten aan het coronavirus en dit kunnen neutraliseren", vertelde Schuitemaker aan NU.nl. Het gaat nog om resultaten in de eerste testfase.

Het Amerikaanse moederbedrijf Johnson en Johnson besloot in samenwerking met de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van gezondheid, diezelfde maandag ruim 1 miljard dollar (zo'n 900 miljoen euro) te investeren in de ontwikkeling van het vaccin.

Schuitemaker zegt ervan uit te gaan in september te beginnen met het testen op gezonde mensen. Op basis van die resultaten wordt dan besloten of het getest kan worden op beschermende werking tegen het coronavirus, met als alles goed verloopt een werkend vaccin begin 2021.

En vanuit die positieve gedachte wordt er nu al begonnen met de productie van het vaccin, zodat als het inderdaad werkt, er direct een voorraad klaarligt. Hoe het vaccin uiteindelijk zal worden ingezet, hangt ook af van de vraag of er tegen die tijd nog sprake is van een pandemie.

(Bron o.a.: nu.nl)

Foto door cottonbro via Pexels

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten