29 november 2018

Huidverzorging bij diabetes

Wanneer iemand diabetes heeft, is het belangrijk om extra goed te letten op de huid en de huidverzorging. Wat doet diabetes met de huid? En welke adviezen over huidverzorging kun je geven aan iemand die aan diabetes lijdt?

Wat doet diabetes met de huid?

Een van de meest verstrekkende gevolgen van diabetes is de slechte doorbloeding. Dat maakt de huid van mensen met diabetes heel erg kwetsbaar. Ze hebben veel last van een droge en jeukende huid. Wondjes kunnen daardoor ook sneller ontstaan. Er is tevens vaak sprake van een slechte wondgenezing. Daarnaast is het zo dat bloedvaatjes en zenuwen beschadigd kunnen raken. Je voelt dan minder en merkt het niet als je een wondje aan de voeten hebt.

Veel huidklachten bij diabetes zijn terug te vinden op de handen en voeten. Veel diabetespatiënten hebben bijvoorbeeld last van koude handen en voeten en van tintelingen. Dat komt doordat de doorbloeding van de huid van de voeten snel geblokkeerd wordt. Een aandoening die bij diabetes veel voorkomt, is de diabetische voet: er is dan sprake van wonden die lastig te genezen zijn. Daarnaast hebben mensen met diabetes ook vaak last van huidaandoeningen, waaronder schimmelinfecties.

Als mensen met diabetes slecht op de diabetestherapie zijn ingesteld, zijn ze gevoeliger voor infecties met streptokokken, stafylokokken en Candida albicans. Soms veroorzaken orale diabetica exantheem (huiduitslag), met als klachten jeuk en huidirritaties.Tekst: Carla Uppelschoten, Directeur UConsultancy

Verzorg de huid goed

De huid bij mensen met diabetes wordt zeer droog. Ook dit is weer voornamelijk terug te zien aan de handen en voeten. Vaak besteden mensen met diabetes te weinig aandacht aan huidverzorging, terwijl dat klachten kan voorkomen.

Ten eerste is het van belang om altijd een vette crème of zalf te gebruiken, zonder parfum of conserveringsmiddelen. De huid blijft dan soepel en er ontstaan minder snel wondjes. Vooral aan de voeten kunnen snel blaren en wondjes ontstaan. Daarom is aandacht voor voetverzorging heel belangrijk. Vaak wordt vergeten om de zalf ook tussen de tenen aan te brengen.

Daarnaast is het van belang om de handen en voeten goed schoon te houden. Droog de handen en voeten ook altijd goed af om infecties te voorkomen.

Veel mensen met een droge huid blijken baat te hebben bij huidverzorgingsproducten die ureum bevatten. Ureum is van nature een lichaamseigen stof: het wordt geproduceerd door de lever bij de eiwitstofwisseling. Ureum helpt bij het vasthouden van vocht in de huid. Omdat de huid bij mensen met diabetes zeer droog wordt, is juist bij hen vocht vasthouden heel belangrijk. Door ureum blijft de huid zacht en soepel. Tot slot zorgt ureum ook nog eens voor het verdwijnen van huidschilfers, die bij mensen met diabetes natuurlijk zeer snel ontstaan.

Lees het volledige artikel in UA6-2018

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten