31 maart 2020

Huidnieuws

Diverse huidnieuwtjes uit UA2-2020

Meldpunt Zalventekort

Meldpunt Zalventekort

Patiënten en andere betrokkenen kunnen een tekort aan dermatica en andere medicatie voor huidpatiënten melden op het Meldpunt Zalven & meldicatie tekorten op facebook. De openbare pagina verwijst door naar de besloten groep, waar de meldingen daadwerkelijk worden gedaan.

Er zijn relatief vaak tekorten aan crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen. Helaas is het niet altijd makkelijk om een substituut te vinden. Neem bijvoorbeeld hormoonzalven. “De ene hormoonzalf is nou eenmaal de andere niet, en het smeren is al gedoe genoeg om over te moeten stappen naar een minder effectieve en minder prettige versie”, schrijft eczeempatiënt Bernd Arents in het tijdschrift HEELdeHUID (2019). In hetzelfde nummer schrijft de redactie: “Voor huidpatiënten is het ontzettend belangrijk dat zij de juiste, op hen afgestemde zalf krijgen. Bij hen is namelijk de kans groter dat zij allergisch zijn voor een vervangend geneesmiddel.” Daarom heeft Huidpatiënten Nederland het Meldpunt Zalventekort ingericht. Door het dreigende medicijntekort door het Corona-virus is het meldpunt nu actueler dan ooit, laat Ellen Swanborn, voorzitter van Huidpatiënten Nederland weten.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie meldt via LinkedIn: “We kijken als NVDV of we hulp kunnen bieden bij het omzetten van niet beschikbare crèmes en zalven naar een geschikt alternatief.”

(Diverse bronnen)

Zonnetjesweek2020

25-29 mei: Zonnetjesweek

Dit jaar vindt voor de derde keer de Zonnetjesweek plaats: een week vol leuke activiteiten waarin kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders op een positieve manier worden voorgelicht over zonbescherming. De Zonnetjesweek is sinds dit jaar een door het RIVM erkende ‘interventie’.

De Zonnetjesweek - dit jaar van 25 tot en met 29 mei - is een initiatief van het Huidfonds om kinderen vanaf jonge leeftijd op een bewuste manier te leren omgaan met de zon. Kinderen en hun ouders worden tijdens de campagne bij kinderopvanglocaties in heel Nederland voorgelicht over zonbescherming.

Hiervoor ontwikkelde het Huidfonds onder meer het insmeerliedje ‘In de zonneschijn’, insmeerspelletjes en posters. Ook worden er dit jaar nieuwe materialen toegevoegd. Kinderopvanglocaties kunnen zich aanmelden via zonnetjesweek.nl.

(Bron: Huidfonds)

Huidfonds

Mensen met psoriasis ‘aan zet’

Een nieuwe campagne van het Huidfonds is: ‘Eigen regie. Jij bent aan zet’. In deze campagne worden mensen met psoriasis gestimuleerd eigen regie te nemen tijdens hun behandeling met behulp van een aantal concrete tips en adviezen. Doel is om de kwaliteit van leven gemakkelijker bespreekbaar te maken.

In de campagne krijgen mensen met psoriasis praktische adviezen, zoals:

  • zorg dat je weet wat je wilt in een behandeling en bespreek dit met de behandelaar;
  • ga na wat bij jou als persoon past en deel deze verwachtingen met je behandelaar;
  • zoek een behandelaar die bij je past en neem de tijd de verschillende behandelopties te overwegen.

In een videoreeks vertellen mensen met huid- en gewrichtspsoriasis over hun ervaringen met de behandeling van psoriasis en hoe zij hier meer regie over hebben genomen. Zo vertelt Ilse: “Ik kies bewust voor een behandeling. Daardoor kan ik mij er ook veel beter aan houden.”

(Bron: Huidfonds)

Bekijk de video
Checkjevlekje Screenshot Pc

Website voor bewustwording huidveranderingen

Op checkjevlekje.nl kan iedereen in een paar stappen de vlekjes op zijn of haar huid controleren. Deze site helpt bij het checken en geeft inzicht in en informatie over de verschillende soorten vlekjes die je kunt hebben.

Checkjevlekje.nl is een initiatief van het Huidfonds. Het Huidfonds wil hiermee bereiken dat mensen zich meer bewust worden van veranderingen van hun huid en dat ze hiermee eerder naar hun huisarts gaan. Zo kan huidkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, waardoor het beter te behandelen is.

Bij een verdacht vlekje op de huid is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Nog beter is het om huidkanker te voorkomen door goede zonbescherming.

(Bron: Huidfonds)

Woman In Black Tank Top Standing In Front Of A Mirror 3902731

Spiegelkrabben

Niet krabben op een jeukende plek, is het advies. Wat kun je dan doen? Voor jeuk op een arm of been is er een trucje: spiegelkrabben.

Ga voor een spiegel staan en krab je op dezelfde plek op het tegenoverliggende lichaamsdeel. Jeuk aan de linkerarm kun je verhelpen door voor een spiegel aan de rechterarm te krabben, en omgekeerd. Zo krijgen de hersenen de illusie dat er wat gedaan wordt aan die gekmakende kriebel. En inderdaad: de jeuk neemt af, zo bleek uit een onderzoek uit 2016. In hun artikel schrijven de wetenschappers dat ‘spiegelkrabben’ veel mensen zou kunnen helpen, omdat er weinig middelen zijn die jeuk effectief tegengaan.

(Bron: HEELdeHUID)Foto door Anna Shvets via Pexels


UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten