29 maart 2016

Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid

Hooikoorts heeft een nadelige invloed op de rijvaardigheid, doordat de automobilisten met deze allergie minder scherp zijn. Het effect is te vergelijken met dat van een alcoholpromillage van 0,5 in het bloed. Dat is ongeveer net als bij twee à drie glazen alcohol. Dat blijkt uit onderzoek van academisch ziekenhuis Maastricht UMC.

Volgens hoogleraar Bernd Kremer, die het onderzoek leidde, wordt de rijvaardigheid van een hooikoortspatiënt beïnvloed door effecten van de allergie op de hersenen, zoals vermoeidheid en geheugenproblemen. “Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn - bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes - moeten daarom extra alert zijn”, zegt Kremer.

Wanneer bij proefpersonen hooikoortssymptomen werden opgewekt met een neusspray, bleken mensen een aanzienlijk grotere afwijking op de weg te vertonen dan wanneer placebo werd toegediend. Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kon de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld. Behandelen van hooikoorts is daarom belangrijk voor de veiligheid, vinden de onderzoekers.hooikoorts, rijvaardigheid, veiligheid, allergie

Bron: Maastricht UMC

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten