5 oktober 2019

Hogere kosten door schrappen vitamine D uit basisverzekering

Sinds 1 januari 2019 wordt vitamine D in de dosering van 800 eenheden (20 mcg) niet meer vergoed uit de basisverzekering.

Uit onderzoek van Vektis blijkt dat deze maatregel resulteert in een stijging van de kosten, in plaats van de door de overheid beoogde besparing. In totaal gaat het om een geschatte kostenstijging van 5 miljoen euro in 2019.

Omdat de tabletten van 800 eenheden niet meer worden vergoed, moeten gebruikers deze kopen als zelfzorggeneesmiddel bij de drogist, apotheek of via internet. Uit de declaratiedata van Vektis blijkt dat veel patiƫnten in plaats daarvan nu capsules van 5600 eenheden ontvangen, die nog wel vergoed worden uit de basisverzekering. Deze capsules zijn duurder dan de tabletten van 800 eenheden.

De kosten voor de vitamine D-preparaten zijn in totaal met ongeveer 650 duizend euro per maand gestegen. De kosten voor de aflevering door de apotheek zijn gedaald met ongeveer 236 duizend euro per maand, omdat een deel van de gebruikers inderdaad geen vitamine D meer ontvangen dat wordt vergoed uit de basisverzekering. Echter, de maatregel komt per saldo neer op een kostenstijging van ongeveer 5 miljoen euro in 2019.

(Bron: Vektis)

Photo by Chiara Daneluzzi on Unsplash


UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten