14 augustus 2020

Het Similia-principe, de basis van de homeopathie

Margreth Koopman, hoofd Bereiding van de Hahnemann apotheek in Heiloo legt uit: “De homeopathie werkt volgens het Similia-principe."

IN UA4-2020 staat een uitgebreid interview met Margreth Koopman en Marije Denneman van de Hahnemann Apotheek in Heiloo, een homeopathische bereidingsapotheek. Margreth Koopman is hoofd Bereiding van de Hahnemann apotheek. Ze legt het principe uit van de homeopathische geneeswijze:

“De homeopathie werkt volgens het Similia-principe. Similia betekent ‘gelijkend’. Gekeken wordt naar de symptomen van de patiёnt en daarbij wordt naar een geneesmiddel gezocht dat bij een gezond persoon soortgelijke symptomen veroorzaakt. Het middel wordt dan in gepotentieerde vorm toegediend. Iemand met symptomen van hooikoorts krijgt vaak een (sterke) verdunning van boom-, gras-, graan-, en of andere pollen.
Een homeopathisch middel is dus gemaakt vanuit een grondstof, maar zoveel keren verdund en geschud (=potentiëren) dat in de hogere verdunningen niets meer van de grondstof zelf zit, maar wél alle energetische informatie van die grondstof. Bij elke volgende potentieerstap wordt deze energetische informatie doorgegeven. 

De eerste potentieerstap begint altijd bij de oertinctuur die is gemaakt volgens het HAB (Homöopathisches Arzneibuch); dat is het Duitse Farmacopee. Deze oertinctuur moet aan veel eisen voldoen. Is de oertinctuur goedgekeurd, dan krijgt deze een certificaat en kan verder doorgepotentieerd worden naar een D-, C-, K- en LM-reeks.

verdunningsreeks

verdunning per stap

D (decimaal)

1:10

C (centesimaal)

1:100

K

1:100 Korsakoff-methode
 (waarbij het potentieёrkolfje telkens wordt leeggegoten en opnieuw gevuld)

LM

1:50.000

Door het homeopathisch middel krijgt het lichaam een energetische prikkel om het zelfgenezend vermogen te bevorderen of in gang te zetten. Dat is dus het omgekeerde van symptoombestrijding. Zie het als een stofzuigersnoer, dat een klein rukje in de verkeerde richting nodig heeft om volledig uit zichzelf op te rollen.”

(Fotografie: REEM foto, Remie Kranendonk)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten