14 augustus 2020

Hahnemann in Heiloo, een homeopathische apotheek

In UA 4-2020 vertellen Marije en Margreth over hun werk in de Hahnemann Apotheek. Hier een verkorte weergave.

In Heiloo staat een homeopathische apotheek: de Hahnemann apotheek, genoemd naar de grondlegger van de homeopathie. Een apotheek die bereidt voor patiënten in het hele land. Behalve een apotheek en een bereidingsafdeling is er dan ook een verpakkings- en verzendafdeling en een callcenter.

“Tienduizenden verschillende homeopathische voorpotenties hebben we hier al gemaakt”, vertelt Margreth Koopman (links op de foto), hoofd van de afdeling Bereidingen. “In voorraad hebben we basisverdunningen van meer dan drieduizend middelen. Daarvan worden op recept tientallen verdere verdunningen afgeleid.” In de apothekerskast staan duizenden flesjes  met daarop namen als arsenicum, chlorum, colchicum autumnale, euphrasia officinalis en ignatia amara.

Digitale recepten

Er is een balie, maar er komen weinig patiënten in deze apotheek. De 200 tot 300 recepten die per dag worden klaargemaakt, worden voornamelijk verstuurd. Ongeveer de helft moet eerst bereid worden, de rest kan vanuit de voorraad worden afgeleverd, zoals de geregistreerde homeopathische geneesmiddelen van VSM en Weleda. Apothekersassistente Marije Denneman (rechts op de foto) is betrokken bij de receptafhandeling. Ze houdt zich bezig met het (digitaal) aannemen van recepten, de administratieve afwerking (‘intikken’) en het controleren van de leveringen. Met preferentiebeleid heeft ze niets te maken. Ze ziet ook bijna geen patiënten aan de balie, maar heeft wel telefonisch patiëntencontact.

Potentiëren: verdunnen en schudden

Margreth vertelt over het bereiden en het potentiëren: ze maakt verdunningsreeksen vanuit de oertincturen van veel planten, mineralen, chemische verbindingen en dierlijke grondstoffen. Sterke verdunningen; bij de homeopathie gaat het namelijk niet om de hoeveelheid aanwezige materie van de oorspronkelijk stof, maar om de doorgegeven informatie en energie van die stof bij elke verdunningsstap.

Lees hier de uitleg door Margreth van het principe van de homeopathie.

Nascholing

De specifieke kennis die je in de homeopathische apotheek nodig hebt, verwerven medewerkers in de apotheek en via nascholing. “Op Apoweb staat bijvoorbeeld een e-learning over homeopathie. Verder krijgen we lunchlezingen van homeopathisch artsen en van bedrijven over hun producten.”

Het twintigkoppige team bestaat uit tien apothekersassistenten, twee analisten, en verder administratief medewerkers, inpakkers, een homeopathisch arts, twee apothekers en een manager.

“We hebben een fantastisch team dat goed met elkaar samenwerkt en voelt als familie.”

Lees verder in UA 4-2020
(Fotografie: REEM foto, Remie Kranendonk)


UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten