24 mei 2023

Gezonde leefstijl als eerste behandeling bij diabetes type 2

Om de diabetescrisis duurzaam aan te pakken is het belangrijk om medicatie te minderen en meer in te zetten op gezond leven. Binnen vijf jaar moet leefstijl de meest logische behandeloptie zijn voor patiënten met diabetes type 2.

Dat vindt Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Diabetes Fonds. Zij roept zorgverleners, zorgverzekeraars en beleidsmakers op om mensen een gezondere leefstijl aan te bieden.

“Het is cruciaal dat leefstijlgeneeskunde regulier onderdeel van de zorgpraktijk wordt”, zegt Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Diabetes Fonds. Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat mensen met diabetes type 2 straks minder of helemaal geen medicatie meer nodig hebben.

Op dit moment hebben volgens Halbertsma ruim 1,1 miljoen Nederlanders diabetes type 2 en naar schatting heeft eenzelfde aantal mensen te kampen met prediabetes, een voorfase van diabetes.

Een groot deel van de diabetespatiënten (800.000 mensen) gebruikt medicatie, variërend van pillen tot het dagelijks spuiten van insuline. Halbertsma: “Ongeveer 40% van deze mensen kan daar helemaal mee stoppen als ze goede begeleiding krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl. Door onder andere gezond te eten, meer te bewegen, gewicht te verliezen en te zorgen voor minder stress.”

Volgens Halbertsma is diabetes vaak een voorloper van andere bijkomende gezondheidsproblemen en verkleint het aanbieden van leefstijl als behandeling de kans op hart- en vaatziekten en problemen met ogen en nieren. “Bovendien betekent een gezondere samenleving minder zorgkosten en meer arbeidspotentieel”, aldus de directeur van het Diabetes Fonds.

Zij wijst erop dat binnen de zorg gelukkig steeds meer aandacht komt voor leefstijlgeneeskunde: “Het is niet langer meer de vraag óf dit een prominente plek verdient in de zorg maar hoe we dit gaan aanpakken. Er is voldoende bewijs dat aantoont dat gezonde leefstijl kan zorgen voor het (gedeeltelijk) omkeren van diabetes.”

Veel uitdagingen

Halbertsma realiseert zich dat er nog veel uitdagingen zijn voordat sprake is van een diabetesvrije samenleving: “Het verschilt bijvoorbeeld van persoon tot persoon wat de beste leefstijlbehandeling is. Het aanbod van intensieve en persoonlijke begeleidingstrajecten moet uitgebreider en betaalbaar worden, zodat dit voor een nog grotere groep mensen bereikbaar en effectief is. Ook is het noodzakelijk dat de voedselomgeving mee verandert. Kijk naar de supermarkten: het is voor de gemiddelde mens moeilijk om gezonde keuzes te maken als de meeste producten in de voedselomgeving ongezond zijn. Daarom werken we samen met de Alliantie Voeding Voor de Gezonde Generatie om een ruimer aanbod van gezonde voeding in de winkels te krijgen. Goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker dan ongezonde voeding.”

Sinds kort is er ook een podcast over dit onderwerp. In de eerste aflevering praten Diana Matroos, Jet Bussemaker en Diena Halbertsma over gezondheidsvraagstukken in Nederland. Luister HIER de podcast

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten