2 september 2019

Gebruik opioïden lijkt te dalen

Jarenlang steeg het gebruik van oxycodon, met verslavingen en sterfte door overdosissen tot gevolg. Maar in de eerste zeven maanden van dit jaar daalde het aantal verstrekkingen in Nederland met enkele procenten.

Dit blijkt uit cijfers die De Volkskrant bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft opgevraagd. Ook het aantal gebruikers nam iets af. Maatregelen om het gebruik van opioïden terug te dringen, lijken dus effect te sorteren.

Tussen 2008 en 2017 vervijfvoudigde het gebruik van oxycodon: van ruim 100.000 tot bijna 500.000. Ook de sterfte aan overdosissen nam toe. Dat het gebruik van de pijnstillers nu daalt – na vorig jaar al een stagnatie – noemt Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie, ‘fantastisch nieuws’. Hij schrijft de daling toe aan de aandacht die er sinds vorig jaar voor het probleem is. Zo hebben de huisartsen hun richtlijnen aangepast en geven ziekenhuizen kleinere voorraden pillen mee aan patiënten die het ziekenhuis verlaten. Het is belangrijk dat de daling verder doorzet, benadrukt Dahan.

Artsen worden zich beter bewust bij welke patiënten ze opioïden wel en niet kunnen voorschrijven. Ook met herhaalrecepten moeten ze beter opletten, vindt Anke Lambooij, apotheker en projectleider van de taakgroep ‘Gepast gebruik opioïden’ van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Vanaf oktober komt daarom voor alle artsen nieuw voorlichtingsmateriaal beschikbaar. Een daling van tientallen procenten is daarbij niet het doel, eerder ‘een voorzichtige rem’ op het opioïdengebruik. “We hebben ze immers ook gewoon nodig. Het blijven heel goede pijnstillers. Na een heupoperatie bijvoorbeeld, doet dat een paar dagen ‘verrot zeer’. Dan is er weinig mis met een opioïd”, zegt IVM-projectleider Lambooij.

Hoogleraar Dahan pleit ervoor dat in de richtlijnen komt te staan dat artsen oxycodon niet langer dan een maand mogen voorschrijven.

Minister Bruins van Medische Zorg is blij met de cijfers, ‘maar we zijn er beslist nog niet’. Het aantal problematische gebruikers moet verder afnemen, vindt Bruins, en daarom heeft hij artsen en apothekers om extra maatregelen gevraagd. ‘Ik laat niet toe dat er mensen overlijden door deze middelen.’

(Bron: De Volkskrant)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten