27 november 2018

Fokkelien Krijtenburg: “Ik durf die titel wel te dragen”

Fokkelien Krijtenburg won dit jaar de Grote Apothekersassistenten Kennistest. Mooie reclame voor haar werkgever PharmaLead, die voortdurende opleiding van de medewerkers hoog in het vaandel heeft staan.

Laat ik eens kijken wat ik in huis heb, dacht Fokkelien. Dat bleek heel wat te zijn, want ze won de Grote Apothekersassistenten Kennistest. Ze is dan ook veel bezig met leren en nascholen. “Twintig nascholingspunten per jaar moet je halen, maar ik wil eroverheen”, vertelt ze, “ik wil er minimaal 24 halen, dus ik doe in principe elke maand een nascholingscursus.” Je kennis up-to-date houden, dat past bij haar. Evenals perfectionisme, dat ze een onmisbare eigenschap voor apothekersassistenten vindt.

“Dit is echt mijn beroep, het past helemaal bij mij”, verklaart Fokkelien. Ze houdt van contacten met patiënten, maar na twintig jaar in de apotheek bij haar in het dorp zocht ze verbreding en verdieping. Zo kwam ze bij PharmaLead terecht. Het bevalt haar goed om regelmatig ergens anders te staan. “Dat verbreedt je horizon, je maakt kennis met verschillende werkwijzen, en het wordt steeds makkelijker om je zo’n andere werkwijze eigen te maken. Als ik voor het eerst ergens binnenkom, stel ik een paar vragen over de logistiek en de werkwijze. Na vijf minuten kan ik aan het werk en met nog wat vragen tussendoor weet ik na een halfuur het meeste wel.”

Het is fijn om bij een apotheek te komen helpen als ze om je zitten te springen. “Je ziet soms  de druk op de gezichten plaatsmaken voor een lach.” Soms vraagt een opdrachtgever aan het eind van een opdracht om tips: ‘Heb je nog iets gezien wat wij hier kunnen verbeteren?’ “Juist doordat je op zoveel plaatsen komt, merk je wat goed werkt en daarmee kun je een ander blij maken.”

Sinds een paar maanden werkt Fokkelien op haar verzoek in een ziekenhuis, waar ze zich bezighoudt met medicatieverificatie. “We vragen welke medicatie mensen bij opname gebruiken en geven uitleg over de ontslagmedicatie. Het is heel fijn om te doen; je hebt contact met patiënten in een kwetsbare toestand”, legt ze uit. Ook vindt ze het fijn dat ze in de klinische farmacie meer farmaceutische patiëntenzorg kan verlenen zonder dat de aandacht gaat naar zaken als het preferentiebeleid.

Het winnen van de Grote Apothekersassistenten Kennistest was voor Fokkelien een mooie bevestiging dat ze goed met haar vak bezig is. Veel collega’s en oud-collega’s wisten haar te vinden om haar te feliciteren. “Een oud-collega van vijftien jaar geleden belde mij thuis, en via social media kreeg ik heel veel reacties. Zelfs van ‘vrienden van vrienden’, en dat waren patiënten van de apotheek waar ik vroeger werkte.”

Een apotheker waar ze eerder heeft gewerkt, zei: ‘Jij verdient de prijs echt. Je weet op bepaalde gebieden soms meer dan een gemiddelde apotheker en weet het ook nog heel goed aan de patiënten over te brengen.’ Fokkelien: “Als dat tegen me gezegd wordt, dan durf ik die titel wel te dragen.”

www.PharmaLead.nl

(Gesponsord bericht)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten