12 november 2019

Extra maatregelen voor methotrexaat

Bij het gebruik van methotrexaat bij ontstekingsziekten worden nog steeds fouten gemaakt in de dosering, ondanks eerder genomen maatregelen.

Deze fouten kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom komt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen nu met extra maatregelen die juist gebruik moeten bevorderen. Zo krijgen zorgverleners het advies om de patiënt extra goed uit te leggen hoeveel hij moet innemen en vooral hoe vaak. Ook komen er duidelijke waarschuwingen op de verpakking. De productinformatie en de bijsluiter worden aangepast en er komt een patiëntenkaart.


Methotrexaat wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde soorten kanker en ook bij ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. Voor ontstekingsziekten gebruiken patiënten het medicijn één keer per week, terwijl patiënten met kanker dezelfde hoeveelheid soms dagelijks krijgen. Hierdoor ontstaat soms verwarring.


Advies:

  • Geef de patiënt volledige en duidelijke doseerinstructies over de dosering van éénmaal per week en controleer bij elke nieuwe verstrekking of de patiënt/verzorger dit begrijpt.
  • Bepaal samen met de patiënt/verzorger op welke dag van de week de patiënt methotrexaat gebruikt.
  • Leg de patiënt/verzorger uit wat de signalen van overdosering zijn en verzoek hem/haar om onmiddellijk contact op te nemen met een arts bij een vermoedelijke overdosering.

(Bron: CBG)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten