3 mei 2018

EU geeft geld voor medicijnonderzoek bij kinderen

Een gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie stelt 130 miljoen euro beschikbaar om een netwerk op te zetten voor medicijnonderzoek bij kinderen.

Meer kennis

Door dit onderzoek krijgen artsen in de toekomst meer kennis over de effectiviteit, werkzaamheid en geschikte doseringen van medicijnen bij kinderen. EU en de farmaceutische industrie delen de kosten.

De 130 miljoen van de EU gaan naar CONECT4Children*, een samenwerkingsverband van 33 academische centra en tien farmaceutische bedrijven uit twintig landen. In elk land moeten netwerken van experts georganiseerd worden, die adviseren over het opzetten van de studies. Ook moeten in elk land trial-netwerken gevormd worden van ziekenhuizen die de kinderstudies gaan uitvoeren.

* CONECT staat voor Collaborative Network for European Clinical Trials. 

Nodig

Dit onderzoek is nodig, want van een groot deel van de medicijnen die kinderen voorgeschreven krijgen, zijn de werking en veiligheid bij kinderen niet goed onderzocht. Farmaceutische bedrijven zijn pas sinds 2007 wettelijke verplicht om medicijnonderzoek bij kinderen te doen. Als er geen gegevens bekend zijn uit onderzoek, vinden voorschrift en dosering plaats op basis van ervaring (in Nederland gebundeld in het Kinderformularium), waarbij onder andere rekening wordt gehouden met het vetpercentage en de stofwisseling die bij kinderen anders zijn. Er wordt vaak gedoseerd op basis van lichaamsgewicht.

(Bron: NOS)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten