In het Erasmus MC in Rotterdam kunnen artsen sinds 15 maart jl. hun elektronische recepten door heel Nederland versturen. Dit is een primeur voor Nederland.
Het versturen van elektronische recepten heeft diverse voordelen:
Door het e-recept is direct de juiste patiënt, de juiste medicatie en de juiste dosering in beeld, aldus Jan Dietert, directeur van de poliklinische apotheek van het Erasmus MC.
Normaliter worden er regionale afspraken gemaakt over het e-recept. Als landelijk werkend academisch centrum is het niet mogelijk alle artsen hiervan op de hoogte te stellen en naleving per regio af te dwingen. Daarom heeft het Erasmus MC ervoor gekozen de regionale afspraken van Rijnmond voor heel Nederland te hanteren. Daarin staat dat het e-recept NIET wordt gevolgd door een getekende papieren versie en dat er geen uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde geneesmiddelgroepen. Ook voor opiaten kunnen recepten elektronisch verzonden worden. De afspraken kunnen worden opgevraagd.
Elektronische recepten zijn al sinds de jaren 80 in gebruik in huisartspraktijken. Ziekenhuizen volgden na 2011 met lokale en later regionale elektronische recepten. In 2016 heeft het Máxima Medisch centrum (Veldhoven) als eerste ziekenhuis in Nederland het e-recept geïmplementeerd waarbij het recept werd verzonden via het LSP.
(Bron: Erasmus MC)
Het Erasmus MC heeft jaarlijks ongeveer 500.000 polikliniek bezoeken. In 2019 zijn er ongeveer 480.000 recept regels voorgeschreven. Deze zijn geprint op 260.000 A4-tjes. Voor een volledige landelijke uitrol zijn er test-recepten gestuurd naar 2195 apotheken en apotheekhoudende huisartsen, waarna er telefonisch contact is gezocht. Bij meer dan 90% apotheken is het recept goed aangekomen. Hiervan zijn er tenminste 286 apotheekhoudende huisartsen.
In de afgelopen week zijn er in het Erasmus MC 6500 recepten voorgeschreven. Hiervan is 70% elektronisch verstuurd naar 465 apotheekhoudenden.
UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten