“Ik ben best communicatief, en dat komt in de apotheek goed van pas”, vertelt Emre Koster. En detachering haalt het beste in hem naar boven, merkt hij.
Hij wist dat hij de zorg in wilde, maar fysiek contact, dat was niet helemaal ‘zijn ding’. Communicatie wel. Daarom was de opleiding voor apothekersassistent een goede keuze. Nadat hij in 2013 zijn diploma had gehaald, werkte Emre een aantal jaren in openbare apotheken, maar hij was nog niet uitgeleerd en ging de studie Farmakunde volgen. “Daardoor ga je anders naar processen in de apotheek kijken”, legt hij uit. “Nu begrijp ik de achtergrond ervan.”
Na die studie werkte Emre bij een softwarebedrijf dat zich richt op medicatiebewaking en distributie van geneesmiddelen. Maar hij miste de zorg en het contact met patiënten en wilde weer aan de slag als apothekersassistent. Hij ging aan het werk bij detacheringsbedrijf Professional Partners. “Mijn zus werkte bij de andere tak van het bedrijf en vertelde dat ze nu ook een farma-tak hebben. Detachering leek me een goede manier om weer naar de apotheek te gaan. Ik merk dat de routine in een vaste apotheek mij op den duur minder uitdaagt om alles uit mezelf te halen. Als gedetacheerde kom je telkens ergens anders, waar je die uitdaging weer kunt aangaan.” Het detacheringsbedrijf past goed bij hem, vindt Emre: “Het sloot goed aan bij mijn wensen, ze luisteren naar je en houden rekening met wat jij in je werk belangrijk vindt. Daar proberen ze bij aan te sluiten bij het matchen van apotheek en gedetacheerde.”
De eerste maanden waren erg afwisselend, vertelt Emre: “Ik stond in openbare apotheken, groot, klein, in de stad, in een dorp, van alles. Met die afwisseling kan ik goed omgaan. Elke apotheek werkt anders, daarom is het logisch dat je soms niet meteen de manier van werken helemaal doorhebt. Maar daar hebben ze begrip voor, als je maar vraagt en niet ‘zomaar iets doet’. Wat ik fijn vind aan opdrachten die langer duren, is dat je meer eigen verantwoordelijkheid krijgt.” Zijn studie Farmakunde komt af en toe nog van pas: “Soms zie ik dat processen verbeterd kunnen worden of efficiënter kunnen. Dan geef ik daar een tip over en dat wordt gewaardeerd.”
Op het moment van dit gesprek staat Emre op een langerlopend contract in de poliklinische apotheek van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. “Mijn eerste poliklinische apotheek, en dat bevalt me prima.” Emre begon er met klantcontact aan de balie en krijgt er geleidelijk andere taken bij, waaronder ook opnamegesprekken en medicatieverificatie. “Je merkt dat het hier anders werkt dan in de openbare apotheek. Alle processen zijn heel goed doordacht, er is goede communicatie en samenwerking met de zorgverleners, en alles is erop gericht de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Het voelt hier fijn aan.”
(Gesponsord bericht)
UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten