24 september 2019

Els Schobben-Korpel: “Hier zit ik helemaal op mijn plek”

Els Schobben-Korpel (links op de foto) vindt het heerlijk om op de bereidingsafdeling te werken.

Via PharmaLead kon ze ook in haar nieuwe woonomgeving aan de slag in haar favoriete vakgebied.

Els Schobben-Korpel zit eindelijk ‘op haar plek’, vindt ze. Tijdens haar werk als doktersassistent vond ze dat ze te weinig kennis had van medicatie, terwijl ze daar dagelijks mee te maken had. De verkorte opleiding tot apothekersassistent zou daar verandering in brengen. Tijdens haar stage merkte ze: ‘Dit werk vind ik veel leuker’. En zo bleef ze na haar examen apothekersassistent in haar stageapotheek.

Na een aantal jaren maakte Els de overstap naar de ziekenhuisapotheek. “Daar heb ik van alles gedaan: alle taken achter de schermen maar ook medicatieverificatie.” Toen ze op de bereidingsafdeling kwam te werken, beviel dat zo goed, dat ze hierin verder wilde gaan. “Het bereiden vind ik leuk: met je handen werken, je hoofd erbij houden. Contact met patiënten hoeft voor mij niet zo, ook al heb ik dat jaren gedaan in de openbare apotheek, als doktersassistente en ook bij de medicatieverificatie. Ik ben er ook best goed in, maar ‘achter’ vind ik gewoon prettiger.”

Inmiddels heeft Els gewerkt op bereidingsafdelingen bij diverse ziekenhuizen. “In het eerste ziekenhuis werd de bereiding na een aantal jaren afgestoten. Het tweede ziekenhuis was het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Daar hadden ze net een prachtige nieuwe bereidingsunit en een mooi computerprogramma: Cato. Daarin verschijnt het voorschrift van de arts; dat kun je koppelen aan de bereidingsinstructie en ook de goedkeuringen lopen via dat programma. Iedereen die moet vrijgeven, krijgt een melding die beantwoord moet worden. In dit ziekenhuis heb ik heel veel bijgeleerd.”

Na een verhuizing naar noord-oost-Groningen - voor de rust, en net buiten het aardbevingsgebied - vond Els een baan in het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten (sinds een jaar gevestigd in Scheemda). Maar daar werden weinig bereidingen gedaan en daarom keek Els uit naar een andere baan. 

Gedetacheerd

Op dat moment zocht PharmaLead apothekersassistenten met bereidingservaring. “Dat kwam prima uit. Na een tijdje in Zwolle werk ik nu in het Scheper Ziekenhuis in Emmen als bereider. Deze opdracht loopt tot eind december. Ook hier werken we met Cato, maar nog geavanceerder: alle stappen worden gecontroleerd via scans. Dat maakt het helemaal veilig.”

Starten op een nieuwe afdeling, daar heeft Els geen moeite mee. “Je wordt met open armen ontvangen, want ze hebben je nodig. Je komt om te helpen. Verder maak ik makkelijk contact.”

Alleen maar bereiden, is dat niet saai? “Absoluut niet! Het lijkt of je steeds dezelfde handelingen uitvoert maar het is heel afwisselend: je kunt werken bij de aseptische bereidingen van antibiotica-infusen of parenterale voeding, je kunt werken bij de VTGM van cytostatica. Daarbij krijg je te maken met verschillende mate van veiligheidsmaatregelen, zoals aangepaste kleding. Verder werk je de ene keer in de voorbereiding, dan weer als omloop en een volgende keer als bereider. Je doet verantwoordelijk werk, je moet je hoofd er goed bij houden, nauwkeurig werken en geconcentreerd blijven.”

Het werken via PharmaLead bevalt goed. “De lease-auto komt natuurlijk goed van pas, want het is wel een eindje rijden van noord-oost-Groningen naar Emmen. En wat ik ook heerlijk vind, is dat ik als gedetacheerde geen diensten hoef te draaien als ik dat niet wil. Zo zijn de weekends en de feestdagen voor mijn familie.”

(Gesponsord bericht)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten