23 juni 2016

Eén opvlieger minder

“Vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver of voedingssupplementen met extracten hiervan.”

Dat was de strekking van een persbericht naar aanleiding van een publicatie door onderzoekers van het Erasmus MC over de resultaten van een groot literatuuronderzoek. Lees je verder, dan blijkt dat de vrouwen die middelen slikten met 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen ongeveer één opvlieger per dag minder hadden en lichte verbetering van vaginale droogheid. Nachtelijk zweten verbeterde niet.


De onderzoekers bekeken de resultaten van ruim zestig wetenschappelijke studies naar het effect van bepaalde plantaardige voedingsmiddelen op klachten tijdens de overgang. Een van de onderzoekers, dr. Trudy Voortman: “Als we alle resultaten van deze studies naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken met daarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen, per dag ongeveer één opvlieger minder hebben dan vrouwen die een placebo slikten. Ook hebben zij iets minder last van vaginale droogheid. De fyto-oestrogenen helpen niet tegen het nachtelijk zweten.” Voor andere kruidengeneesmiddelen (waaronder zilverkaars en Chinese kruiden) is het bewijs volgens de onderzoekers te klein om te zeggen of deze middelen de klachten kunnen voorkomen.


Het is dan ook van groot belang om verder onderzoek te doen en over een langere periode te bekijken wat het effect is van plantaardige therapieën op overgangsklachten. Want een groot deel van de vrouwen in de westerse landen kiest ervoor om natuurlijke middelen te gebruiken tegen overgangsklachten. Andere behandelingen, waaronder hormoonvervangende therapie, hebben immers risico’s voor de  gezondheid, waaronder risico op borstkanker. 

Bron: Erasmus MC

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten