12 februari 2021

Dokters van morgen (AVROTROS)

Dat gezond leven belangrijk is voor het behoud van een (zo) gezond (mogelijk) lichaam, is voor niemand nieuw. Veel mensen lijken zich meer dan ooit bewust van het belang van gezond zijn en - proberen te - blijven.

Ook artsen onderstrepen bij patiënten steeds meer het belang van gezond leven. Want hoewel het ontzettend fijn is dat er heel goede medicijnen zijn, is het natuurlijk het beste er zo min mogelijk van nodig te hebben.

Een mooi voorbeeld van waar aanpassingen in de leefstijl toe kunnen leiden, was onlangs te zien in het programma Dokters van morgen (AVROTROS). Twee deelnemers deden daarin mee aan een experiment. Het lukte ze om hun bloeddruk te verlagen en om van hun bloeddrukmedicatie af te komen. Dat deden ze door anders te eten en meer te bewegen. Dit alles vond plaats onder begeleiding van huisarts Jon Brouwers, want het verminderen van medicatie moet natuurlijk wel verantwoord gebeuren en ook leefstijlveranderingen hebben begeleiding nodig.

Blue zones

Twee keer per jaar organiseert Brouwers in Bakkeveen een fitheidsmaand. 120 dorpsgenoten gaan dan een maand lang anders eten, gebaseerd op de leefstijl van mensen in zogenaamde ‘blue zones’. Blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen relatief lang en gezond leven. Veel mensen worden er ouder dan 100 jaar. Wereldwijd zijn er vijf blue zones. Ze liggen in Italië, Griekenland, Californië, Japan en Costa Rica. Vooral dieet en leefstijl lijken van invloed.

Brouwers: ”Wat ik adviseer, lijkt vooral op de mediterrane leefstijl. Af en toe een wijntje mag, soms een keer vlees of vis. Het is vooral van belang dat mensen het volhouden.” Minderen met zout is een ander belangrijk advies dat Brouwers meegeeft: ”Door het weglaten van zout in de voeding daalt de bloeddruk al vrij snel.” In die fitheidsmaanden ziet Brouwers dat de deelnemers fitter worden, afvallen, dat hun bloeddruk daalt en hun bloedsuiker afneemt.

Benieuwd naar de uitzending? Bekijk de video

Beeld: https://zorgnu.avrotros.nl/dossiers/item/dokters-van-morgen/#/

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten